Tillsyn
Den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet är skyldig att upprätthålla sitt säkerhetsskydd. Säkerhetspolisen och de andra tillsynsmyndigheterna bedriver tillsyn för att säkerställa att verksamhetsutövarna efterlever säkerhetsskyddslagens krav.
Tillsynsmyndigheternas uppdrag
Säkerhetspolisens och de andra tillsynsmyndigheternas uppdrag är att utöva tillsyn över att de som bedriver säkerhetskänslig verksamhet följer säkerhetsskyddslagen och de föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen (6 kap. 1 § säkerhetsskyddslagen).
Tillsynsmyndigheternas undersökningsbefogenheter
Tillsynsmyndigheterna har getts vissa undersökningsbefogenheter i syfte att möjliggöra ett effektivt system för tillsyn. Tillsynsmyndigheternas undersökningsbefogenheter framgår av 6 kap. 2-5 §§ säkerhetsskyddslagen (2018:585) och beskrivs nedan.
Tillgång till information
Den som står under tillsyn ska på begäran tillhandhålla tillsynsmyndigheten den information som behövs för tillsynen.
Tillträdesrätt
Tillsynsmyndigheten har i den omfattning som det behövs för tillsynen rätt att få tillträde till områden, lokaler och andra utrymmen, dock inte bostäder, som används i verksamhet som omfattas av tillsyn.
Föreläggande och handräckning
Om en verksamhetsutövare inte tillhandahåller den information eller ger det tillträde som behövs för tillsynen får tillsynsmyndigheten besluta att förelägga verksamhetsutövaren om detta. Ett sådant beslut får förenas med vite.
Om en verksamhetsutövare inte följer ett utfärdat föreläggande får tillsynsmyndigheten begära handräckning av Kronofogdemyndigheten för att få den information eller det tillträde som begärts.
Vilka ingripanden kan en tillsyn leda till?
Om tillsynsmyndigheten vid en kontroll bedömer att verksamhetsutövaren följer lagstiftningen avslutas tillsynen. Om tillsynsmyndigheten i stället bedömer att verksamhetsutövaren har åsidosatt sina skyldigheter har tillsynsmyndigheten olika ingripandemöjligheter (6 kap. 6 § och 7 kap. 1 § säkerhetsskyddslagen).
Föreläggande
Om en verksamhetsutövare har åsidosatt sina skyldigheter enligt säkerhetsskyddslagstiftningen får tillsynsmyndigheten besluta att förelägga verksamhetsutövaren att vidta åtgärder för att fullgöra sina skyldigheter. Av ett sådant beslut ska det framgå när verksamhetsutövaren ska ha redovisat sina åtgärder till tillsynsmyndigheten.
Föreläggande med vite
Ett beslut om föreläggande får förenas med vite. Vitesförelägganden är ett handlingsdirigerande påtryckningsmedel som syftar till att tvinga fram ett önskat beteende eller att få ett oönskat agerande att upphöra. Så kan exempelvis bli fallet om föreläggandet rör en mycket påtaglig risk för Sveriges säkerhet som behöver hanteras skyndsamt eller om det finns anledning att misstänka bristande följsamhet från verksamhetsutövaren.
Sanktionsavgift
Om en verksamhetsutövare har åsidosatt någon av de centrala skyldigheterna enligt säkerhetsskyddslagstiftningen får tillsynsmyndigheten besluta att ta ut en sanktionsavgift av verksamhetsutövaren. Vid bedömningen av om en sanktionsavgift ska tas ut ska särskild hänsyn tas till:
- den skada eller sårbarhet för Sveriges säkerhet som uppstått till följd av överträdelsen
- om överträdelsen har varit uppsåtlig eller berott på oaktsamhet
- vad verksamhetsutövaren har gjort för att överträdelsen ska upphöra och för att begränsa dess verkningar
- om verksamhetsutövaren tidigare har begått en överträdelse
En sanktionsavgift ska bestämmas till lägst 25 000 kronor och högst 50 000 000 kronor. Sanktionsavgiften för en statlig myndighet, kommun eller region ska bestämmas till högst 10 000 000 kronor.
Överklagande av beslut efter tillsyn
Beslut om föreläggande eller sanktionsavgift får överklagas av verksamhetsutövaren till Förvaltningsrätten i Stockholm.
Säkerhetspolisens tillsyn
Säkerhetspolisen utövar tillsyn över verksamhetsutövare inom ett antal utpekade tillsynsområden. Säkerhetspolisens tillsyn är indelad i faserna planering, genomförande, beslut och eventuellt uppföljning.
Planering
- Säkerhetspolisen planerar för en tillsyn.
- Verksamhetsutövaren informeras om att en tillsyn ska genomföras och hur den kommer att genomföras.
Genomförande
- Det material som behövs för att fatta beslut i ärendet hämtas in, exempelvis genom begäran om skriftlig information, genomförande av intervjuer eller besök på områden, lokaler och andra utrymmen.
- Allt material av betydelse för beslutet kommuniceras till verksamhetsutövaren, som ges tillfälle att yttra sig över materialet för att undanröja oklarheter eller missförstånd.
Beslut
- Ett skriftligt beslut tas fram och sänds till verksamhetsutövaren, se Vilka ingripanden kan en tillsyn leda till?
- I de fall beslutet innebär ett ingripande kan verksamhetsutövaren överklaga beslutet till förvaltningsdomstol.
Uppföljning
Om tillsynsärendet resulterat i ett beslut om ett eller flera förelägganden följer Säkerhetspolisen upp att verksamhetsutövaren vidtagit nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med bristerna.
- Verksamhetsutövaren ska skriftligt redovisa de åtgärder som vidtagits med anledning av beslutet. Om bristerna bedöms åtgärdade avslutas ärendet.
- Är bristerna inte åtgärdade kan Säkerhetspolisen fatta ett nytt beslut i enlighet med det som har redovisats ovan.
Vilken är min tillsynsmyndighet?
Enligt säkerhetsskyddsförordningen (2021:955) är följande myndigheter tillsynsmyndigheter och för angivna tillsynsområden.
Senast ändrad
28 oktober 2024
Dela denna artikel