Placeholders logotyp, till startsidan

Träningstips

Under urvalsprocessen i rekryteringen av nya livvakter görs ett antal färdighetstester. Testerna är direkt kopplade till de krav som ställs på Säkerhetspolisens livvakter. Dessa tips och träningsrekommendationer hjälper dig att förbereda dig.

Säkerhetspolisen rekryterar regelbundet nya livvakter.

Fordon

Person som backar med bil.

Backa med hjälp av speglar

Öva på att använda dig av sidospeglar och mittenspegeln. Du ska eftersträva att inte vända dig om när du backar. Tips på övning är att backa mellan koner i en serpentin, motsvarande de som står uppställda på Polishögskolans körgård. Tekniken är att jobba med att använda sidospeglarna, växla mellan höger och vänster spegel och på det sättet leta efter koner för att kunna styra bilen runt dessa bakåt.

Manövrera bil i trånga utrymmen

Träna på moment som fickparkering och jobba även här med att bara använda speglarna.

Framföra fordon i stadstrafik

Träna på att ”lyfta blicken” och titta långt fram för att kunna läsa av det som händer i trafiken i ett tidigt skede. På det sättet får du en god framförhållning som skapar möjligheter att kunna planera körningen på ett smidigt och effektivt sätt.


Fysisk träning

Person som ska lyfta en skivstång.

Konditionsträning

Träna gärna intervaller, både korta och lite längre sträckor. I samband med rekryteringen kommer bland annat din syreupptagningsförmåga att mätas. Testet som då används är ett löptest på 3 km i flack terräng. Riktvärde för män är 13.30 minuter och 14.30 minuter för kvinnor.

Simning

Du kommer att få genomföra ett ”livräddningstest”. Du skall då klara av att simma 50 meter med kläder på (polisoverall) samt därefter direkt dyka ner till minst 3,5 meter och plocka upp en docka. Dockan ska kunna bogseras 25 meter. Detta ska ske i en följd. Utveckla därför din vattenvana genom att öva på alla dessa moment.

Styrketräning

Träna funktionellt. Alla övningar som aktiverar stora muskelgrupper kan med fördel tränas. Målsättningen är att kunna utföra belastande rörelser med god styrka och stabilitet.

Den fysiska förmågan testas årligen. Livvaktsyrket kräver att du har en grundstyrka för att orka evakuera en skyddsperson eller kollega i alla lägen.

Senast ändrad

 16 april 2024

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor