Frågor och svar om jobbet som livvakt
Här hittar du svar på vanliga frågor om hur det är att arbeta som livvakt.
Som livvakt jobbar du enligt en periodplanering med två veckors framförhållning. I grunden jobbar du oftast dag- eller kvällspass och cirka var fjärde helg.
Just nu testas också en annan variant av planering med sju arbetsdagar i rad följt av ledighet, för att underlätta för de livvakter som inte är bosatta i Stockholm.
Som livvakt styrs dina arbetstider ytterst av verksamhetens behov, men planeringen görs i dialog med medarbetarna och det finns goda förutsättningar för dig att påverka ditt schema. Målsättningen är att alla medarbetare ska ha en bra balans mellan arbete och privatliv. I periodplaneringen försöker vi vara lyhörda, till exempel för de medarbetare som bor på annan ort eller som har en familjesituation som innebär särskilda behov. Även ändringar gällande arbetstider går oftast att lösa.
Det varierar beroende på vilken skyddsperson du arbetar med. Vissa skyddspersoner reser mycket, andra är i huvudsak i Stockholm. Det finns möjligheter att påverka placeringen utifrån dina önskemål och verksamhetens behov. Både för dig som gärna reser och för dig som främst vill jobba i Stockholm finns goda möjligheter att kunna göra det.
Resor planeras oftast med god framförhållning, även om ändringar naturligtvis kan ske med kort varsel. Ändringar i arbetstider går oftast att lösa, till exempel om du skulle få förhinder.
Många av de som arbetar inom Säkerhetspolisens personskyddsverksamhet är föräldrar. Det finns en god förståelse för individens situation och en flexibilitet när det gäller arbetstidsplaneringen. Generellt brukar det gå att kombinera medarbetarnas önskemål med verksamhetens behov.
All personskyddsverksamhet utgår från Säkerhetspolisens huvudkontor i Solna.
Det finns inga sådana krav, men eftersom livvakterna utgår från Säkerhetspolisens huvudkontor i Solna underlättar det att bo i Stockholmsregionen. Det finns också flera medarbetare som pendlar längre sträckor och övernattar i Stockholm under arbetsveckorna. Säkerhetspolisen erbjuder inte övernattningslägenheter.
Säkerhetspolisen tillämpar individuell lönesättning. I dag är ingångslönen för livvakter cirka 40 000 kr.
Som livvakt är du alltid placerad i en grupp med andra livvakter. Gruppernas arbetssätt varierar, beroende på vilken skyddsperson man arbetar med och hur hoten och sårbarheterna ser ut på kort och lång sikt.
Som livvakt förutsätts att du håller dig i god fysisk form. På Säkerhetspolisens huvudkontor finns goda möjligheter att träna i konditionssal, gym och på instruktörsledda träningspass.
I första hand ska du be en fordonsinstruktör skriva ut ett nytt intyg över att du gått kursen och när du gjorde det. Om det inte är möjligt, lämna in ett utdrag ur din arbetsgivares personalsystem för de dagar du gick kursen. Både dina personuppgifter och kurskoden måste finnas med på utdraget.
Under din tidsbegränsade anställning som livvakt vid Säkerhetspolisen är du tjänstledig från din ordinarie anställning vid Polismyndigheten. När du slutar som livvakt återgår du till Polismyndigheten. Många livvakter väljer också att söka andra tillsvidareanställningar vid Säkerhetspolisen, till exempel som gruppchef eller handläggare.
Senast ändrad
14 oktober 2022
Dela denna artikel