Placeholders logotyp, till startsidan

Detektiv med uppdrag att hitta spioner

Mikaela är en av Säkerhetspolisens handläggare som arbetat med kontraspionage sedan flera år tillbaka. Ett yrke som kräver tid och innebär många timmars grävande, läsande och analyserande framför datorn.

Illustration av spionjägaren Mikaela.

– Det dagliga arbetet är inte så actionfyllt, men ibland känns det faktiskt som att man befinner sig mitt i en spännande serie. Jag kan fortfarande få en sådan kickkänsla av jobbet att jag i princip står och hoppar vid skrivbordet, säger Mikaela.

Vad innebär det att arbeta med kontraspionage?

– Vi förebygger och reducerar främmande makts förmåga att bedriva olovlig underrättelseverksamhet i Sverige. Mitt dagliga arbete handlar om att följa upp ärenden där det finns misstanke om brott tillhörande brottsbalkens 19:e kapitel, alltså spioneribrott. Det går ut på att leta efter information om personer och företag som kan ha kopplingar till olovlig underrättelseverksamhet och hela tiden försöka hitta samband och kopplingar. Ibland känns det som att man är en detektiv.

– Man behöver vara tålmodig, nyfiken och intresserad för att jobba med kontraspionage. Det är ett kreativt utmanande jobb där hjärnan hela tiden får arbeta. Det svåraste med kontraspionage är att bestämma sig för att behöva släppa ett specifikt spår, för det måste vi göra ibland när vi gjort allt vi kan.

Varför sökte du till Säkerhetspolisen?

– Jag jobbade tidigare som polis och fick med tiden ett starkare intresse för säkerhetspolitik och säkerhetsfrågor. Sedan fick jag lyssna på en föreläsning av en person som jobbade på Säkerhetspolisen och kände direkt att det är ju det här jag ska göra. I dag har jag världens bästa jobb och jag kommer nog inte göra något annat för resten av mitt liv.

Hur bidrar ditt arbete till ett säkrare Sverige?

– Jag känner att jag gör skillnad fö­r Sveriges säkerhet varje dag. Vi skyddar ju något som är så otroligt skyddsvärt och jag känner verkligen att jag jobbar för ett säkert Sverige i den absolut främsta linjen. Det är en magisk känsla när man känner att man hittat det man sökt efter så länge.

Hur skulle du beskriva Säkerhetspolisen som arbetsplats?

– Vi får jobba med sådant som väldigt få i samhället får ta del av och de som jobbar på Säkerhetspolisen är noga utvalda. Det är otroligt bra människor som jobbar här. Styrkan och fördelen med Säkerhetspolisen är bredden av människor, det är väldigt kul att jobba med folk som har olika bakgrund och andra arbetserfarenheter än en själv. Jag tycker att det är en väldigt bra arbetsplats och jag trivs otroligt bra med mina kollegor. Det är motiverande att känna att alla vet att det vi jobbar med är viktigt. Det är en enorm stolthet.

Senast ändrad

 27 september 2023

Kontraspionage Underrättelseinhämtning Jobba här

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor