Placeholders logotyp, till startsidan

Säkerhetshot och dimensionerande antagonistiska förmågor

En viktig del i säkerhetsskyddsanalysen är att identifiera och bedöma vad den säkerhetskänsliga verksamheten ska skyddas mot. Verksamhetsutövare ska själva identifiera säkerhetshot. Utöver det tillhandahåller Säkerhetspolisen en beskrivning av dimensionerande antagonistiska förmågor, DAF, och i vissa fall även information om säkerhetshot.

Säkerhetshot och hotinformation

Säkerhetshot uppstår när en aktör har både avsikt och förmåga att genomföra antagonistiska handlingar riktat mot den säkerhetskänsliga verksamheten. Eftersom en aktörs avsikt kan förändras snabbt är bedömningar av säkerhetshot kortsiktiga och bör därmed uppdateras löpande.

Säkerhetspolisen förmedlar hotinformation till de tillsynsmyndigheter som har ett tillsynsansvar enligt säkerhetsskyddsförordningen, och i vissa fall direkt till de verksamhetsutövare som tillhör Säkerhetspolisens tillsynsområde. Om hotinformationen är offentlig publiceras den också på Säkerhetspolisens webbplats.

Med utgångspunkt i hotinformationen kan tillsynsmyndigheter och verksamhetsutövare bedöma vilka hot som är relevanta för specifika verksamheter. Verksamhetsutövare ska även själva identifiera säkerhetshot, exempelvis genom att analysera incidenter som inträffat, ta del av information från öppna källor eller samverka med andra verksamheter.

Utifrån de identifierade säkerhetshoten ska verksamhetsutövare identifiera sårbarheter i den säkerhetskänsliga verksamheten och bedöma vilka säkerhetsskyddsåtgärder som är nödvändiga att vidta.

Dimensionerande antagonistiska förmågor

Motståndarens förmåga att genomföra ett angrepp ska styra hur verksamheten anpassar och dimensionerar sitt säkerhetsskydd. Säkerhetspolisen tillhandahåller därför en beskrivning av dimensionerande antagonistiska förmågor till verksamhetsutövare.

Den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet är skyldig att anmäla det utan dröjsmål till sin tillsynsmyndighet (2 kap. 6 § Säkerhetsskyddslagen 2018:585).

Tillsynsmyndigheten ska uppmärksamma Säkerhetspolisen på vilka verksamhetsutövare inom deras tillsynsområde som har behov av beskrivningar av dimensionerande antagonistiska förmågor (2 kap. 7 § Säkerhetspolisens föreskrifter om säkerhetsskydd 2022:1).

Därefter tillhandahåller Säkerhetspolisen, om Säkerhetspolisen inte bedömer att det i ett enskilt fall är olämpligt, ett skriftligt dokument med beskrivningar av dimensionerande antagonistiska förmågor.

Dokumentet beskriver förmågor

Dokumentet beskriver vilka antagonistiska förmågor som verksamhetsutövaren behöver dimensionera sina säkerhetsskyddåtgärder utifrån. Det gäller oavsett om verksamhetsutövaren själv har identifierat de som säkerhetshot mot den säkerhetskänsliga verksamheten eller inte.

Med hjälp av beskrivningen kan verksamhetsutövaren identifiera sårbarheter och bedöma vilka säkerhetsskyddsåtgärder som är nödvändiga för att säkerställa ett fullgott säkerhetsskydd. Det är ett underlag för att dimensionera säkerhetsskyddet långsiktigt, främst när det gäller fysisk säkerhet och för skydd mot röjande signaler, RÖS.

Så tillhandahåller Säkerhetspolisen beskrivningarna

När Säkerhetspolisen fått information från tillsynsmyndigheten att en verksamhetsutövare har behov av en beskrivning av dimensionerande antagonistiska förmågor, efterfrågar Säkerhetspolisen att verksamhetsutövaren inkommer med en redogörelse och konsekvensbedömning av sina högsta skyddsvärden genom att fylla i Säkerhetspolisens blankett Pdf, 312.5 kB.

Utifrån det ingivna underlaget tillhandahåller Säkerhetspolisen, om det inte bedömts olämpligt, en beskrivning av dimensionerande antagonistiska förmågor till verksamhetsutövaren.

Senast ändrad

 22 november 2024

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor