Placeholders logotyp, till startsidan

Rekryteringsprocessen

Alla Säkerhetspolisens anställda placeras i säkerhetsklass. Det innebär att en säkerhetsprövning behöver genomföras och att vår rekryteringsprocess är lite mer omfattande än andra arbetsgivares.

Processen

Om det bedöms att du uppfyller krav och meriter för rekryteringen och du går vidare i processen kommer följande steg att ske:

  • Begåvningstest
  • Yrkesintervju
  • Personlighetstester/ arbetspsykologiska tester
  • Psykologbedömning
  • Registerkontroll
  • Säkerhetsprövning

Delmomenten sker i huvudsak på plats hos oss. Efter att du gått igenom alla steg och är godkänd i säkerhetsprövningen kontaktar rekryterande chef dig för att informera om anställning. Vi använder oss av arbetspsykologiska tester då forskning visat på att det finns samband mellan begåvning, personlighet och arbetsprestation i olika arbetsroller.

Så arbetar vi på Säkerhetspolisen

Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer.

Vi hjälper varandra att utvecklas

Som medarbetare förväntas du ta egna initiativ för att utvecklas inom ditt område. Du har nära kontakt med din chef för att diskutera din och vår gemensamma utveckling. Vilka behov har vi och i vilken riktning vill du utvecklas?

Vi strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Vi premierar hälsa och erbjuder träning på jobbet. Det ger dig energi och tid att utvecklas.

Anställningsvillkor

Du börjar med sex månaders provanställning som övergår till en tillsvidareanställning och vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Förmåner

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Som anställd vid en statlig myndighet har du även fler semesterdagar än på de flesta andra arbetsplatser. Din ålder avgör hur många semesterdagar du har. Till och med det år du fyller 29 har du 28 dagar semester per år. Från och med det år du fyller 30 har du 31 dagar semester och från och med det år du fyller 40 har du 35 dagar semester.

Du får möjlighet till friskvård på arbetstid. Friskvården bidrar till att skapa gemenskap och ger oss redskap att bibehålla och utveckla god hälsa. Frihet under ansvar skapar engagemang, motivation och vilja.

Övrigt

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

Senast ändrad

 13 oktober 2023

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor