Placeholders logotyp, till startsidan

It-forensiker: Jakt på svar bland ettor och nollor

I dag är det snarare regel än undantag att brottsutredningar omfattar bevisning som ligger gömd i elektroniska enheter. När en högutbildad forskare och konsult dömdes för att ha spionerat för Rysslands räkning, var it-forensikernas arbete en viktig del av utredningsarbetet.

Kretskort i närbild.

Max är it-forensiker på Säkerhetspolisen sedan flera år tillbaka och har ett stort intresse för teknik och utredningarbete.

När är jobbet som bäst?

– I regel vill ju inte de misstänkta att vi ska komma åt deras information och ögonblicket när man då ändå kommer åt den är såklart väldigt belönande.

I fallet med den spiondömde konsulten kunde Säkerhetspolisen visa hur han öppnat filer hos arbetsgivaren, fotat av dem för att senare lagra dem på usb-stickor. När den tekniska bevisningen kunde matchas med spanarnas iakttagelser klarnade bilden och utredningen ledde till en fällande dom.

– Helt plötsligt faller bitarna på plats och jag inser att vi har hela händelseförloppet. Jag förstod att nu har vi honom.

Vad innebär det att arbeta som it-forensiker på Säkerhetspolisen?

– För att lyckas behöver du vara en duktig tekniker och ha viss kunskap inom juridik, kriminologi och utredningsarbete. Sen bör du även ha en analytisk förmåga och förståelse för hur information samspelar. Vårt jobb är att komma åt information som ligger gömd i digitala enheter. Men jobbet handlar även om att analysera det vi får fram och förstå vilken roll det spelar i en utredning. Vi behöver även kunna förklara och presentera det vi hittat på ett begripligt sätt för att rätten ska kunna ta ställning till våra slutsatser.

– Ingen dag är den andra lik. En dag sitter jag och stirrar in i skärmen på ettor och nollor och en annan dag är det buller och bång och jag går in hack i häl på nationella insatsstyrkan under ett tillslag.

Varför sökte du dig till Säkerhetspolisen?

– Det här är det finaste uppdrag man kan ha. Att få vara en del av värna vår demokrati och skydda vårt land från de som hotar Sveriges säkerhet.

Hur skulle du beskriva Säkerhetspolisen som arbetsplats?

– Det är en väldigt familjär stämning här. Folk hälsar på varandra och man känner sig bekväm med att fråga andra och be om hjälp. Sen tycker jag att det är stort plus att vi har så god tillgång till friskvård.

Senast ändrad

 27 september 2023

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor