Placeholders logotyp, till startsidan

Spanaren ser det andra inte kan se

Bordet intill på caféet, i samma kö eller till och med på sätet bredvid på bussen. Säkerhetspolisens spanare kommer ibland nära i jakten på information som kan vara avgörande för verksamheten.

– Vi ser mycket som inte går att inhämta på något annat sätt, säger spaningsledaren Elsa.

Illustration av spanare under en insats.

Elsa är i grunden polis och har flera års erfarenhet som spanare på Säkerhetspolisen. Som spaningsledare arbetsleder hon spaningspersonal och har ett helhetsperspektiv på gruppens arbete.

– Jag ser till att spanarna är förberedda och har rätt information så att de kan göra ett så bra jobb som möjligt. Det är också mitt jobb att sortera all den information som kommer in och skapa en helhet.

Vad innebär det att arbeta med spaning på Säkerhetspolisen?

– Det är ett otroligt roligt och stimulerande jobb. Att få komma nära någon utan att de vet om det. Att suga åt sig all information. Studera rörelsemönster, beteenden och möten.

– Vi kan ibland säga att vi ska se utan att synas. Rent praktiskt handlar det om att inte sticka ut och att kunna smälta in i olika typer av miljöer. Sen är det inte alltid så vi jobbar. Det är mycket vi kan inhämta även på avstånd.

Det är också ett jobb som innebär stor variation och tempoväxlingar.

– Du kan ha en plan när du kommer till jobbet, men du vet aldrig hur eller för den delen var dagen kommer att sluta. Vi kan sitta och vänta i timmar och så plötsligt händer det något som vi behöver agera på.

Varför sökte du dig till Säkerhetspolisen?

– Ända sedan jag blev polis så har jag velat jobba som spanare. Jag hade hört att man får jobba med spaning till hundra procent här och så är det. Du får fördjupa dig i rollen och alla som börjar hos oss får en gedigen utbildning så att alla står på samma grund.

Hur bidrar du till ett säkrare Sverige i ditt arbete?

– Som spanare är vi en viktig del av i myndighetens arbete. När vi är ute och jobbar ser vi mycket som inte går att inhämta på något annat sätt. Det kan vara information som avgör om vi kan gå vidare med ett ärende eller inte. Jag känner mig stolt över det arbete vi utför.

Hur skulle du beskriva Säkerhetspolisen som arbetsplats?

– Under de tolv år som jag har jobbat här så har jag aldrig haft söndagsångest. Jag ser alltid fram emot att gå till jobbet. Jag är omgiven av kompetenta, roliga och engagerade kollegor som vill bidra med sin kunskap.

– Vi ser varandra på den här arbetsplatsen. Alla hälsar och vi bra på att fånga upp hur andra mår. Vi tar hand om varandra här.

Senast ändrad

 9 oktober 2023

Underrättelseinhämtning Jobba här

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor