Placeholders logotyp, till startsidan

Bli livvakt

Skydda Sverige och demokratin – bli livvakt. Är du polis och nyfiken på ett unikt och omväxlande uppdrag som ställer höga krav på social kompetens, handlingskraft och fingertoppskänsla? Som livvakt vid Säkerhetspolisen är du en del i arbetet med att skydda den svenska demokratin.

Två livvakter pratar med varandra. I bakgrunden syns en partiledardebatt i en tv-studio.

Om rollen

Som livvakt bidrar du till säkerheten kring den centrala statsledningen. En livvakt arbetar i första hand med att förebygga och förhindra att skyddspersonen utsätts för våld eller hot om våld. Om skyddspersonen ändå blir utsatt för ett fysiskt angrepp eller en kränkning ska livvakten kunna hantera situationen.

Arbetet som livvakt är varierande och du befinner dig i unika miljöer. Det täta samarbetet med skyddspersoner, andra myndigheter och organisationer både i Sverige och ibland internationellt ställer höga krav på din sociala kompetens. När det gäller personliga egenskaper är det viktigt att du kan ta stort eget ansvar och har ett gott omdöme när det gäller att värdera och bedöma situationer. Kontinuerlig vidareutbildning ger dig möjlighet att utvecklas och att fördjupa dina specialistkunskaper.

Säkerhetspolisen strävar aktivt efter en jämnare könsfördelning samt en mångfald när det gäller bakgrund och erfarenheter bland våra livvakter. Våra skyddspersoner rör sig i många olika sammanhang, vilket vi måste kunna spegla.

Antagningskrav och utbildning

För att bli livvakt ska du ha en polisexamen och varit anställd som polis minst ett år efter genomförd aspirantutbildning. Det finns inga formella krav när det gäller annan arbetslivserfarenhet.

Viktiga egenskaper som livvakt är social kompetens, fingertoppskänsla och att vara handlingskraftig. Det är också en fördel om du har ett intresse för vapenhantering, självskydd och bilkörning, eftersom grundutbildningen för livvakter till stor del fokuserar på dessa delar.

I samband med antagningen testas problemlösning, personlighet, fysik, syn, hörsel, bilkörning och vapenhantering. En sammanvägd bedömning av testresultaten ligger sedan till grund för uttagningen. Livvaktsutbildningen är cirka tre månader lång. Utöver den får du som livvakt regelbunden fortbildning.

Kraven beskrivs närmare i de annonser som publiceras i samband med livvaktsrekrytering.

Träningstips för blivande livvakter

Anställningen

När du blivit antagen till grundutbildningen för livvakter har du möjlighet att själv välja mellan en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning. En tidsbegränsad anställning förutsätter en anställning hos Polismyndigheten som du under din anställning hos Säkerhetspolisen är tjänstledig från.

Vi tillämpar individuell lönesättning oavsett anställningsform. Idag är ingångslönen för livvakter cirka 40 000 kronor. Arbetet utförs alla dagar i veckan enligt Säkerhetspolisens arbetstidsavtal, listtjänstgöring.

Senast ändrad

 4 oktober 2024

Personskydd

Dela denna artikel

Informationsträff 15 oktober 2024

Välkommen på informationsträff om livvaksyrket den 15 oktober kl 18:00-19:00
på Rättscentrum i Malmö, Porslinsgatan 4.

Föranmälan (krävs) och frågor
skickas till mailadress: [email protected]

För att kunna bli livvakt krävs att du har:

  • Polisexamen och varit anställd som polis minst ett år efter genomförd aspirantutbildning.
  • Intyg över godkänd utryckningsförarutbildning eller utbildning i polistaktisk bilkörning.

Årlig rekrytering

Säkerhetspolisen rekryterar årligen livvakter. Vid eventuella frågor kan du vända dig till: [email protected]

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor