Placeholders logotyp, till startsidan

Utredare som skyddar Sverige

Brott kopplade till terrorism, spioneri och Sveriges säkerhet. Utredare vid Säkerhetspolisen får en unik inblick i fall som få har insyn i.

– Det är ett otroligt spännande arbete där vi tar del av mycket säkerhetskänslig information, säger Patrik, som är utredare vid Säkerhetspolisen sedan fem år.

Kollegor diskuterar vid datorskärm.

Patrik är polis och har gedigen erfarenhet av att arbeta med förundersökningar. De flesta av Säkerhetspolisens utredare är just poliser i grunden, men en del har en civil bakgrund.

– Det är mycket hög professionalism bland kollegorna och vi har ett bra samarbete inom hela myndigheten.

Vad innebär det att arbeta som utredare på Säkerhetspolisen?

– Som utredare bedriver vi förundersökningar där det finns misstanke om brott. Vi håller förhör, genomför husrannsakningar, granskar beslag, går igenom bevis samt inhämtar bevisning på olika sätt. Att leda insatser runt om i landet är en del i jobbet, vilket ibland innebär mycket resor. Vi arbetar med allt från spioneri till terroristbrott och ansvarar även för att utreda brott riktade mot den centrala statsledningen.

Som utredare behöver man ha tålamod och vara analytisk lagd.

– Många utredningar som Säkerhetspolisen bedriver är komplexa. Det gäller allt från mindre utredningar till sådana som tar flera år.

Varför sökte du dig till Säkerhetspolisen?

– Jag ska vara ärlig och säga att jag inte visste så mycket om Säkerhetspolisen innan jag började här, även om jag kände till att uppdraget bland annat handlade om att bekämpa terrorism och förebygga brott mot Sveriges säkerhet. Men eftersom jag har en bakgrund som officer innan jag blev polis och alltid har haft ett stort samhällsintresse lockade Säkerhetspolisen. Vi kommer dagligen i kontakt med frågor som handlar om Sveriges säkerhet.

Hur bidrar ditt arbete till ett säkrare Sverige?

– När våra förundersökningar leder hela vägen till fällande dom har vi gjort Sverige säkrare eftersom farliga personer blir inlåsta och säkerhetshot blir utvisade. Vi visar att det blir kännbara straff vilket i sin tur har en dämpande och avskräckande effekt.

Hur skulle du beskriva Säkerhetspolisen som arbetsplats?

– Det är mycket frihet under ansvar, och man får arbeta mycket med sekretess vilket gör jobbet spännande. Något som utmärker Säkerhetspolisen som arbetsgivare är att vi har en otroligt fin friskvårdspolicy där alla medarbetare har möjlighet att träna på arbetstid. Folk får möjlighet att må bra och röra på sig för att hålla i längden. Sedan är alla kollegor otroligt proffsiga och duktiga – det är en väldigt god stämning på jobbet!

Senast ändrad

 2 oktober 2023

Kontraterrorism Kontraspionage Utredning

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor