Placeholders logotyp, till startsidan

Digital hantering av registerkontroller

Det är möjligt för verksamhetsutövare att hantera registerkontroller digitalt, vilket sker genom att de skickas till Säkerhetspolisen i XML-format.

Säkerhetspolisen arbetar för närvarande med att utöka den digitala hanteringen. Det innebär att verksamhetsutövare som inte tidigare anslutit till den digitala hanteringen kan göra det. Det innebär också att verksamhetsutövare som redan idag har en digital hantering kan uppdatera formatet och utöka mängden uppgifter som hanteras digitalt.

Vid anslutning till det digitala flödet finns alltid alternativet att skicka vissa registerkontroller per post.

Målbilden för den digitala hanteringen är att hantera ansökan registerkontroll, bilaga med särskild personutredning, avanmälan, återrapportering av genomförda registerkontroller från Säkerhetspolisen. Utöver registerkontroll avser det digitala flödet att hantera registrering och avanmälan av underlag för säkerhetsskyddsavtal.

När uppgifter om registerkontroller ska skickas mellan verksamhetsutövare och Säkerhetspolisen krävs kryptering. Vilken kryptering som behövs beror på bedömningen av aktuella uppgifter, det vill säga om uppgifterna bedöms vara säkerhetsskyddsklassificerade eller inte. Den bedömningen görs av respektive verksamhetsutövare som inkommer med filer till Säkerhetspolisen. När bedömningen av uppgifterna är klargjord utformas en lämplig lösning för kommunikation.

För mer information gällande digitalhantering kan ni kontakta oss på: [email protected]

Senast ändrad

 24 februari 2023

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor