Placeholders logotyp, till startsidan

HR med uppdrag att skydda Sverige

I en orolig omvärld ökar kraven på den stödverksamhet som ska skapa bästa möjliga förutsättningar för arbetet med att skydda Sverige och säkra framtiden för demokratin. ”Som HR-avdelning behöver vi utvecklas och stärka vår förmåga i nära samverkan med kärnverksamheten, och i takt med en alltmer komplex hotbild”, säger Karin, HR-chef på Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige, det demokratiska systemet samt medborgarnas fri- och rättigheter. I praktiken handlar det om att förebygga och avslöja brott mot Sveriges säkerhet, bekämpa terrorism och skydda den centrala statsledningen.

– Vi brukar säga att det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända inte heller händer, säger Karin, HR-chef på Säkerhetspolisen.

En integrerad del av kärnverksamheten

Säkerhetspolisens HR-avdelning arbetar strategiskt och operativt och ansvarar bland annat för myndighetens rekrytering och anställningsprocess, arbetsgivarvarumärket, stöd till chefer, arbetsrättsliga frågor och förhandlingar och lönebildning. Dessutom utgör man ett strategiskt stöd för myndighetsledningen avseende bland annat chefs- och ledarskapsfrågor, arbetsmiljöfrågor samt krisstöd.

Medarbetarna på HR-avdelningen är samhällsintresserade specialister med ett helhetstänk. Man samarbetar och lär av varandra. Lagarbetet är en förutsättning för att förstå och hantera komplexiteten i uppdraget.

– Säkerhetspolisen är en på många sätt speciell myndighet med ett speciellt uppdrag, inte minst givet det alltjämt försämrade säkerhetsläget i Sverige och i omvärlden. Det i sin tur ställer extra krav på oss som verksamhetsstöttande funktion. Vi behöver jobba nära kärnverksamheten, och vi är efterfrågade internt för att stötta och skapa förutsättningar för det operativa arbetet inom våra verksamhetsområden kontraterror, kontraspionage, författningshot, säkerhetsskydd och personskydd, säger Karin.

HR ingår inte sällan med olika funktioner i projektgrupperingar som verkar i direkt anslutning till det operativa arbetet på fältet. Det är ett händelsestyrt arbete som kräver en hög grad av flexibilitet, god förmåga till snabba omställningar och ibland minutoperativa avväganden och beslut.

– Det är stundtals snabba ryck, och bland medarbetarna på HR uppskattar man mycket den variation som det innebär att kunna jobba långsiktigt strategiskt samtidigt som man är en del av pulsen som präglar Säkerhetspolisens arbete som helhet.

– När kraven på vår operativa kärnverksamhet ökar, så ökar även kraven på oss som arbetar inom en verksamhetsstödjande funktion.

En speciell arbetsplats med en unik samhörighet

Det allmänna intresset kring Säkerhetspolisens uppdrag är stort, och hur det är att arbeta här väcker ofta nyfikenhet. Som arbetsplats skiljer sig Säkerhetspolisen i vissa delar också från många andra, inte minst utifrån att man hanterar stora mängder hemlig information, och att arbetet därför omgärdas av extra höga krav på sekretess och säkerhet.

Karin berättar:

– Vi arbetar som regel alltid på plats, vilket skapar en närhet kollegor emellan. Mycket av det vi möter i vår arbetsvardag är sådant vi inte kan diskutera med personer utanför myndigheten, så närheten och tilliten till varandra blir därför extra viktig. Det känns i korridorerna att det råder en extra familjär kultur och stämning här.

Eftersom möjligheterna till distansarbete är begränsade läggs extra resurser och omsorg kring arbetsmiljön på plats. Bland annat erbjuds alla medarbetare friskvård på arbetstid, i form av antingen individuell träning eller gruppträning i de egna lokalerna på huvudkontoret i Solna.

– Sedan ett år tillbaka finns dessutom ett individuellt friskvårdsbidrag tillgängligt för alla, som komplement till den friskvård man får utöva på plats under arbetstid. Som HR-funktion är vi en central del i arbetet med att utveckla och implementera de förmåner som erbjuds, och vi vet att möjligheten till friskvård och träning är en väldigt uppskattad och väl utnyttjad förmån på myndigheten. En annan sådan viktig förmån är vår pensionslösning, där alla medarbetare utöver statlig tjänstepension får en extra månatlig pensionsavsättning, som motsvarar ungefär en halv månadslön per år.

Kontinuerlig förstärkning för att möta en komplex hotbild

Säkerhetspolisen har under en tid pratat om det oroliga omvärldsläget och hur det påverkar Sverige. Hotbilden är komplex och hoten går in i varandra och förstärks. Det allvarliga säkerhetspolitiska läget påverkar myndighetens samtliga verksamhetsområden, och HR är inget undantag.

– När kraven på vår operativa kärnverksamhet ökar, så ökar även kraven på oss som arbetar inom en verksamhetsstödjande funktion, förklarar Karin. Vi på HR behöver hela tiden bli bättre, utvecklas och stärkas. Det är utmanande, men samtidigt väldigt motiverande, och det märks bland personalen att det finns den där extra drivkraften att göra skillnad. För i slutänden handlar det om att vi tillsammans, varje enskild person, varje dag bidrar till att skydda Sverige och säkra framtiden för demokratin.

Senast ändrad

 13 september 2024

Dela denna artikel

Vill du jobba med HR på Säkerhetspolisen?

Just nu söker vi följande tjänster:

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor