Placeholders logotyp, till startsidan

Varierande arbete att stötta medarbetare

Administratören Sofia underlättar vardagen för chefer och medarbetare så att de kan fokusera på Säkerhetspolisens grunduppdrag. – Jag är ett kugghjul i maskineriet för att lyckas med vårt arbete att skydda Sverige.

Sofia, administratör.

Sofia började som administratör på Säkerhetspolisen efter många års arbete utomlands.

– Mina arbetsuppgifter liknar i stor utsträckning det jag gjorde tidigare inom privat sektor. En stor skillnad är det omfattande säkerhetstänket i precis allt vi gör.

Vad gör en administratör på en säkerhetstjänst?

– Jag stöttar kollegor, är ledningsstöd till chefer och sköter löpande administrativa uppgifter för att det dagliga arbetet ska kunna fungera så smidigt som möjligt. Det kan vara allt från att ta fram underlag eller dokumentation till att boka möten. Arbetet är varierande och självständigt. Det finns inte alltid en mall för hur uppgifter ska lösas. Jag behöver vara kreativ och ta reda på saker själv och har kontakt med många medarbetare inom hela organisationen.

Varför sökte du dig till Säkerhetspolisen?

– Tjänsten på Säkerhetspolisen var det enda jobbet jag sökte när jag flyttade tillbaka till Sverige, det kändes rätt. Det lockade eftersom jag alltid har varit intresserad av lag och ordning. När jag var yngre funderade jag på att bli polis. Här kombinerar jag mina två drömjobb: administration, vilket är yrket jag valde, och att arbeta inom en polisiär organisation. Det låter klyschigt, men det känns på riktigt stort att få vara en del i att skydda Sveriges säkerhet och demokratin.

Hur bidrar du till ett säkrare Sverige?

– Vår högsta chef brukar säga att varje medarbetare är viktig, att alla behövs för att göra Sverige säkrare. Jag och mina kollegor bidrar bland annat genom att skapa bra förutsättningar för den operativa delen av verksamheten att kunna koncentrera sig på sin uppgift. Samarbete och utbyten mellan olika delar av verksamheten är nyckeln till att lyckas i vårt uppdrag. Den ena behöver den andra för att det ska fungera, som kugghjul i ett maskineri.

Hur skulle du beskriva Säkerhetspolisen som arbetsplats?

– Det är en otroligt spännande arbetsplats. Jag blir påmind varje dag om hur viktigt det vi gör är. Medarbetarna har hög kompetens och ett stort samhällsintresse. Var och en har ett driv att tillsammans lösa uppdraget. Det ger en känsla av samhörighet på jobbet. Något jag märkte direkt när jag började var hur trevliga och hjälpsamma alla är.

– Det är också annorlunda att jobba inom staten jämfört med privat sektor. Vi följer särskilda regler och processer och styrs av den statliga värdegrunden. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag, det tänker man på när man jobbar här. Vi har bra förmåner som friskvård på arbetstid, många semesterdagar och bra tjänstepension.

Senast ändrad

 27 november 2023

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor