Placeholders logotyp, till startsidan

Livstids fängelse för grovt spioneri

Publicerad 19 januari 2023

Två personer döms torsdag den 19 januari av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse respektive fängelse i nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri. Den ena personen döms också för obehörig befattning med hemlig uppgift. Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningen.

Stockholms tingsrätt skriver bland annat i sin dom att brottet är att betrakta som grovt, uppgifterna har anskaffats, befordrats och röjts i syfte att gå Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda. I domen framgår att brottsligheten pågått under tio år och att anskaffandet av uppgifterna skedde när den ena mannen var anställd vid Säkerhetspolisen 2014-2015 och Försvarsmakten 2011-2014.

– Det här handlar om mycket allvarlig brottslighet och en anställd som grovt missbrukat förtroendet. Det är något som inte får hända, men som vi som säkerhetstjänst vet kan hända. Säkerhets- och underrättelsetjänster är ett prioriterat mål för främmande makt. Att det var Säkerhetspolisen som fattade misstankar mot den tidigare anställde har gett oss möjligheter att under en längre tid vidta åtgärder för att hantera skadorna, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

Underrättelsehotet från främmande makt är högt. Ryssland är ett av de länder som utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. Varje dag pågår angrepp och aktiviteter för att stjäla information i syfte att stärka den egna statens intressen. Ryssland bedriver bland annat cyberspionage och inhämtning via mänskliga källor samt annan säkerhetshotande verksamhet.

Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningen under ledning av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Publicerad

 19 januari 2023

Spionage Kontraspionage

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor