Placeholders logotyp, till startsidan

Två personer åtalas för grovt spioneri

Publicerad 11 november 2022

Två personer åtalas fredag den 11 november vid Stockholms tingsrätt misstänkta för grovt spioneri. Enligt åtalet har de obehörigen anskaffat hemliga uppgifter och överlämnat dessa till främmande makt.

De misstänkta personerna greps i september respektive november 2021 och har suttit häktade sedan dess. En av dem misstänks förutom för grovt spioneri också för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Den ena av de två åtalade var mellan 2014 och 2015 anställd vid Säkerhetspolisen. Dessförinnan arbetade han vid Försvarsmakten. Det är under dessa anställningar som det misstänkta anskaffandet ska ha skett. Syftet har varit att gå främmande makt tillhanda, i detta fall Ryssland.

– Säkerhetspolisen ser mycket allvarligt på det som inträffat. Den misstänkta brottsligheten är en risk som varje säkerhetstjänst är väl medveten om, även om vi gör allt för att motverka den. Säkerhets- och underrättelsetjänster är ett prioriterat mål för främmande makt som lägger ner omfattande resurser på att komma över information om verksamheten, säger Anders Kassman, avdelningschef vid Säkerhetspolisen.

Efter att Säkerhetspolisen fattat misstankar mot den tidigare anställde inleddes 2017 en förundersökning under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Att det var Säkerhetspolisen som fattade misstankar mot den tidigare anställde har gett myndigheten bättre förutsättningar att vidta åtgärder kring det egna säkerhetsarbetet. Tillsammans med Försvarsmakten och med stöd av bland andra Försvarets radioanstalt (FRA) har Säkerhetspolisen samtidigt arbetat intensivt för att utredningen ska leda fram till ett åtal.

Ett flertal länder bedriver i dag spionage och annan säkerhetshotande verksamhet i och mot Sverige. Varje dag pågår angrepp och aktiviteter för att stjäla information och stärka den egna staten. Ryssland är ett av dessa länder och landet har en hög förmåga till inhämtning från såväl mänskliga källor som genom teknisk inhämtning.

Åklagarmyndighetens pressmeddelande

Försvarsmaktens pressmeddelande

Publicerad

 11 november 2022

Spionage Kontraspionage Främmande makt

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor