Säkerhetspolisen 2023/2024
Allvarligt läge
Incidentanmälningar viktiga för uppdaterad lägesbild
Under 2023 har säkerhetshotande verksamhet som sabotage, angrepp och kartläggningsförsök riktats mot säkerhetskänsliga verksamheter i Sverige. Brister i den fysiska säkerheten är den vanligaste orsaken till incidenter.
I början av 2022 skickade Säkerhetspolisen en skrivelse till verksamhetsutövare inom myndighetens tillsynsområde med uppmaning om ökad vaksamhet mot misstänkta händelser som avviker från normalbilden och en önskan om ökad rapportering av incidenter. Sedan dess anmäler fler verksamhetsutövare än tidigare säkerhetshotande händelser och verksamhet. Samtidigt ser Säkerhetspolisen att det finns brister hos verksamhetsutövarna när det kommer till att bedöma huruvida en incident inneburit en skada för Sveriges säkerhet eller inte.
– De anmälningar och tips Säkerhetspolisen får in är viktiga för att vi ska kunna skapa oss en helhetsbild av hur hotet mot Sverige manifesteras över tid. De ligger till grund för de analyser och rapporter vi ger ut och är viktiga pusselbitar för en tidig förvarning om en försämrad säkerhetssituation, säger Saga*, analytiker inom säkerhetsskydd vid Säkerhetspolisen.
Brister inom fysisk säkerhet
Brister i verksamhetsutövarnas säkerhetsskyddsåtgärder för att upptäcka och försvåra obehörigt tillträde och skadlig inverkan gör att skyddsvärda anläggningar, system och liknande är sårbara för antagonistisk påverkan. En utmaning för verksamhetsutövarna är att tillgången till allt mer kvalificerade verktyg för obehörigt tillträde och skadlig inverkan fortsatt ökar. Säkerhetspolisen har under 2023 påpekat vikten av att skyndsamt stärka den fysiska säkerheten med anledning av det försämrade säkerhetspolitiska läget.
De flesta av de allvarligaste incidenterna som berör den fysiska säkerheten handlar vanligtvis om inbrott eller sabotage mot skyddsobjekt. Bland de incidenter som kommit in till Säkerhetspolisen återfinns sabotage och angrepp på skyddsobjekt, olika former av kartläggningsförsök där obehöriga avbildat skyddsobjekt, misstänkt röjande av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller försök till intrång i anläggningar där säkerhetskänslig verksamhet bedrivs.
– Incidenterna och händelserna visar på att det fortsatt finns omfattande sårbarheter inom säkerhetskänsliga verksamheters fysiska säkerhet. Detta är allvarligt eftersom skyddsvärden av stor betydelse för Sverige är otillräckligt skyddade, säger Saga.
Bristande utbildning skapar sårbarheter
Den vanligaste typen av inrapporterade säkerhetshotande händelser har att göra med bristande utbildning inom säkerhetsskydd. Det kan exempelvis handla om felaktig hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller att någon tagit del av information utan behörighet. Därutöver är det både misstag och angrepp som ligger bakom att incidenter sker inom informationssäkerhet.
Ett fungerande säkerhetsskydd är avhängigt förmågan att upptäcka säkerhetshotande händelser. En kontinuerlig vaksamhet är därför viktig, inte minst när det gäller att upptäcka försök till angrepp och att uppmärksamma ifall någon exempelvis upprepade gånger testar att göra intrång i ett informationssystem.
Detta kan åstadkommas genom en kombination av intrångsdetektering, säkerhetsloggning och att ha en funktion som aktivt arbetar med övervakning av informationssystemet. Det kan även handla om att ha larm och en förmåga att utreda händelseförlopp vid skadegörelse, inbrott och annan aktivitet som ämnar testa den fysiska säkerheten på en anläggning.
– Sammantaget är de sårbarheter vi ser allvarliga givet att främmande makt har en hög förmåga till olika typer av angrepp och kontinuerligt riktar sig mot svenska målval, säger Saga.
Säkerhetspolisen ser också att utövare av säkerhetskänsliga verksamheter har svårt att avgöra hur de ska bedöma kopplingar till främmande makt inom ramen för personalsäkerhetsarbetet. Säkerhetspolisen vet att de ryska, kinesiska och iranska underrättelsetjänsterna har ett intresse för säkerhetskänslig verksamhet och att de generellt kan försöka utnyttja kopplingar till hemländerna för att förmå individer att bedriva underrättelseverksamhet mot svenska intressen.
*Saga är ett fingerat namn.