Placeholders logotyp, till startsidan

Säkerhetspolisens arbete i Nato

Publicerad 11 mars 2024

För Säkerhetspolisen innebär medlemskapet i Nato bland annat deltagande i alliansens arbete inom kontraterrorism och kontraspionage samt ett fördjupat samarbete med internationella partners.

I och med Sveriges medlemskap i Nato kommer Säkerhetspolisen delta i försvarsalliansens civila underrättelsekommitté, Civilian Intelligence Committee (CIC). Inom ramen för CIC:s arbete hanteras frågor kopplade till kontraspionage och kontraterrorism.

Sveriges Natomedlemskap är en angelägenhet för hela samhället och en central utgångspunkt för uppbyggnaden av totalförsvaret.

Säkerhetspolisen bedömer att Sveriges medlemskap i Nato och hur detta kommer att utformas är av intresse för främmande makt, inte minst Ryssland. Hur detta kan komma att påverka främmande makts säkerhetshotande aktiviteter i och mot Sverige är för tidigt att säga men något som Säkerhetspolisen följer noga.

Publicerad

 11 mars 2024

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor