Placeholders logotyp, till startsidan

En person åtalad för grov olovlig underrättelseverksamhet

Publicerad 28 augusti 2023

I dag den 28 augusti åtalas en person misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige respektive grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Mannen är misstänkt för att ha fört över avancerad teknologi, som kan användas militärt, till Ryssland.

Syftet med den misstänktes företagsverksamhet har enligt åtalet varit att förse Ryssland med efterfrågad och känslig teknik som kan användas militärt, där målet med anskaffningen har varit att höja den ryska statens militära förmåga.

Mannen misstänkts ha fört över teknik och utrustning till Ryssland genom sin företagsverksamhet. Det finns även misstankar om att teknik anskaffats från USA som sedan slussats vidare till Ryssland via Sverige.

– Det rör sig om misstänkt allvarlig brottslighet, som kan innebära ett allvarligt säkerhetshot mot Sverige och andra stater, där svensk teknik bland annat används i Rysslands krig mot Ukraina. Sverige ska inte vara en plattform för främmande makt att bedriva olovlig underrättelseverksamhet. Säkerhetspolisen agerar kraftfullt mot säkerhetshot som riktar sig mot Sveriges säkerhet, säger Daniel Stenling, chef kontraspionage vid Säkerhetspolisen.

Sverige är attraktivt för länder som olovligt vill komma över både teknik och kunskap för att utveckla och tillverka militära vapen och vapensystem. Under senare år har den olovliga underrättelseverksamheten och hotet från främmande makt intensifierats.

– De ryska underrättelsetjänsterna har ett stort intresse av att anskaffa svenska högteknologiska produkter. De nyttjar också Sverige som transitland för anskaffning av högteknologi från andra västländer. Säkerhetspolisen arbetar långsiktigt och målmedvetet för att minska främmande makts, i detta fall Rysslands, förmåga att skaffa teknik och kunskap för att utveckla och höja sin militära förmåga. Den typen av teknik Ryssland olovligen anskaffar är i slutänden en förutsättning för att de ska kunna föra krig, säger Daniel Stenling.

Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Publicerad

 28 augusti 2023

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor