Placeholders logotyp, till startsidan

Hög risk för terrorfinansiering genom hawala

Publicerad 22 maj 2023

Penningöverföringssystemet Hawala riskerar användas för penningtvätt och terrorfinansiering. Det konstaterar Samordningsfunktionen för åtgärder mot penningtvätt och terrorfinansiering i en ny rapport.

Hawala är ett system för penningöverföring som lätt utnyttjas för penningtvätt och terrorfinansiering genom att pengar blandas med renodlade brottsvinster. I den senaste nationella riskbedömningen listar Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism en rad förslag på åtgärder för att minska risken för att hawala utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Hawala

Hawala är ett gammalt system för penningöverföring med ursprung i Mellanöstern, södra Asien och Östafrika. Det är väletablerat i Sverige och används främst för att föra över pengar till anhöriga i andra länder. Överföringen av pengar sker ofta till länder som saknar fungerande bankverksamhet eller till länder med vilka Sverige saknar korrespondentförbindelser.

Verksamheten är ofta kontantdriven vilket försvårar spårbarheten. Systemets struktur ökar dessutom möjligheten till anonymitet och gör det därmed attraktivt för illegala syften. Hawala är därför ett sårbart system som lätt utnyttjas för penningtvätt och terrorfinansiering.

Även om de betalningsvolymer som överförs genom hawala är betydligt lägre än inom banksektorn, uppskattas de totala betalningsvolymerna uppgå till miljardbelopp.

Publicerad

 22 maj 2023

Dela denna artikel

Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Samordningsfunktionen skapades 2018 och utgörs av 16 myndigheter: Bolagsverket, Brottsförebyggande rådet (Brå), Ekobrottsmyndigheten, Fastighetsmäklarinspektionen, Finansinspektionen, Kronofogdemyndigheten, Länsstyrelsen Skåne, Länsstyrelsen Stockholm, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Polismyndigheten, Revisorsinspektionen, Skatteverket, Spelinspektionen, Säkerhetspolisen, Tullverket, Åklagarmyndigheten och Sveriges Advokatsamfund.

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor