Placeholders logotyp, till startsidan

Man häktas för olovlig underrättelseverksamhet

Publicerad 25 november 2022

En man har häktats av Stockholms tingsrätt misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige samt grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. I utredningen misstänks ytterligare en person för medhjälp.

Misstankarna rör olovlig teknikanskaffning där avancerad teknologi ska ha förts över till Ryssland för att användas i militärt syfte. Det som ska ha inträffat drabbar ytterligare ett land, USA.

Det var tisdag den 22 november som Säkerhetspolisen genomförde en insats i Stockholmsområdet och grep två personer. Flera husrannsakningar genomfördes och flera personer hämtades in till förhör. Ett intensivt arbete pågår med att gå igenom beslag och hålla fortsatta förhör.

Säkerhetspolisen bedriver förundersökningen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. I förundersökningen sker samverkan med myndigheter både nationellt och internationellt.

Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för det uppdraget agerar Säkerhetspolisen mot hot mot Sveriges säkerhet.

­– Sverige ska inte vara en plattform för främmande makt att bedriva olovlig underrättelseverksamhet. Misstankarna rör allvarlig brottslighet. Främmande makt skyr inga medel för att stjäla eller komma över kunskap och avancerad teknologi, säger Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage.

Ärendet har ingen koppling till något annat pågående ärende som Säkerhetspolisen bedriver.

Länk till åklagarmyndigheten: Häktningsframställan inlämnad i mål om olovlig underrättelseverksamhet

Två gripna för olovlig underrättelseverksamhet

Publicerad

 25 november 2022

Spionage Kontraspionage

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor