Placeholders logotyp, till startsidan

Fängelsedomar för resandebrott och för flera grova brott

Publicerad 22 juli 2022

Två personer döms till fängelse i åtta månader för resandebrott enligt rekryteringslagen. En person döms till fängelse i tre år och sex månader för flera grova brott. Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningarna i båda ärendena.

Hovrätten för Västra Sverige dömer två personer till åtta månader för brott mot rekryteringslagen. De båda personerna hade påbörjat en resa för att ansluta sig till en terroristorganisation.

De båda personerna dömdes av Göteborgs tingsrätt till åtta månaders fängelse, vilket Hovrätten nu fastställer. Det är första gången någon döms för resandebrott i Sverige enligt lagen om offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Skaraborgs tingsrätt dömer en person till fängelse i tre år och sex månader för grovt vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott, vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och brott mot lagen om sprängämnesprekursorer. Personen stod även åtalad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott.

Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningarna i båda ärendena under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Publicerad

 22 juli 2022

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor