Placeholders logotyp, till startsidan

Förundersökning tas över kring drönare vid kärnkraftverk

Publicerad 19 januari 2022

Säkerhetspolisen har måndag den 17 januari tagit över förundersökningen kring de händelser där drönare blivit siktade vid Forsmark, Ringhals och Oskarshamns kärnkraftverk. Brottsrubriceringen är misstanke om grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Säkerhetspolisen har löpande haft kontakt med Polismyndigheten om händelserna under förra veckan och arbetat aktivt med händelsen. Bland annat har man bistått med underrättelseinhämtning i arbetet.

Säkerhetspolisen gör löpande bedömningar kring händelser i Sverige. När det gäller ärendena med drönaröverflygningar vid tre kärnkraftverk görs bedömningen att de är av sådan art att förundersökningar tas över från Polismyndigheten för att kunna utreda händelserna närmare.

Generellt har säkerhetshoten mot Sverige ökat med ett breddat och fördjupat underrättelsehot och en mer komplex hotbild. Säkerhetspolisen gör däremot ingen annan bedömning än Försvarsmakten när det gäller det militära hotet.

Förundersökningen leds av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Publicerad

 19 januari 2022

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor