Placeholders logotyp, till startsidan

Mer om Stig Wennerström

Han spionerade på Sverige i 15 år – bland annat med hjälp av en stekpanna. Läs historien om Stig Wennerström, och se det unika bildmaterialet från utredningen.

Stig Wennerström var överste i flygvapnet och spionerade för Sovjetunionen fram till gripandet den 25 juni 1963. Wennerström, som gick under kodnamnet Örnen, arbetade under den här tiden bland annat som chef vid Försvarets kommandoexpedition.

Han lämnade ut uppgifter om det svenska försvaret till den sovjetiska underrättelsetjänsten GRU, som rekryterade honom när han var stationerad som flygattaché i Moskva före och efter andra världskriget.

För att avslöja honom värvade säkerhetstjänsten Wennerströms hemhjälp som agent. Wennerström kunde gripas efter att hemhjälpen hittat filmrullar på hans vind som innehöll hemliga handlingar.

Gammal stekpanna

Kvällen den 19 juni 1963 skulle Stig Wennerström möta sin sovjetiska uppdragsgivare för att lämna över några filmrullar. Han upptäckte då att filmrullarna saknades, förstod att Säkerhetspolisen var honom på spåren, och brände komprometterande material i den här stekpannan. Filmrullarna hade plockats undan av familjens städerska, som Säkerhetspolisen hade daglig kontakt med. Foto: Lars Hedelin/Polisen.

Efter gripandet blev Wennerströmaffären uppmärksammad i media och flera utredningar tillsattes för att klargöra ärendet. Wennerström dömdes till livstids straffarbete, som första ändrades till tjugo års straffarbete och senare till tjugo års fängelse. 1974 beviljades han villkorlig frigivning efter halva strafftiden. Stig Wennerström avled den 22 mars 2006, 99 år gammal.

Liten kamera

Redan i början av 1960-talet fanns det små kameror. Det här är Stig Wennerströms. Med den fotograferade han hemlig information som han sedan gav vidare till sina uppdragsgivare i Sovjetunionen. Wennerströms städerska hittade hans filmrullar gömda i sågspån uppe på vinden, och lämnade över dem till polisen. Foto: Lars Hedelin/Polisen.

Kaffekanna

Stig Wennerström var en man med flotta vanor och tillika en stor kaffeälskare. För att hålla honom på gott humör under förhören hämtade poliser från säkerhetsavdelningen dagligen nykokt kaffe i den här kaffekannan, från ett kafé på hörnet Bergsgatan-Pilgatan i Stockholm. Foto: Lars Hedelin/Polisen.

Portfölj

Portföljen har initialerna S.W. för Stig Wennerström. Han var överste i flygvapnets reserv. Den 20 juni 1963 greps han på Riksbron i Stockholm, misstänkt för grovt spioneri. Vid gripandet hade han en arvodestjänst på Utrikesdepartementet. Foto: Lars Hedelin/Polisen.

Senast ändrad

 10 februari 2022

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor