Placeholders logotyp, till startsidan

Säkerhetspolisen söker spanare

Sista ansökningsdag: 6 november 2022

Spanare

Stockholm

Är du polis och bra på att smälta in men vill ha ett jobb som sticker ut? Nu söker vi dig som vill utvecklas i din roll som polis och arbeta nära händelsernas centrum. Som spanare på Säkerhetspolisen levererar du viktiga, ofta avgörande pusselbitar i ärenden som rör Sveriges säkerhet. Ser du det ingen annan ser? Välkommen till en annorlunda vardag med lågfrekvent spänning i kombination med hög intensitet.

Referensnummer: 2022-13762

Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen

Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati, våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss, däribland spanare. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Det här är ditt uppdrag

Som spanare på Säkerhetspolisen har du varierande arbetsveckor där du jobbar i olika ärenden i skiftande miljöer och med olika fokuspunkter. Du får en vardag med spännande, ansvarsfyllt och intressant polisarbete. Din placering är i Stockholm, men resor inom Sverige förekommer. Resor utomlands förekommer i undantagsfall.

Du arbetar i grupp tillsammans med motiverade, prestigelösa och drivna kollegor som tar väl hand om varandra. I gruppen finns olika kunskaper och livserfarenheter, vilka används för att utveckla både verksamhet och kollegor.

Spaningsenheten ansvarar för fysisk och teknisk spaning inom Säkerhetspolisens uppdrag. Enheten ansvarar även för myndighetens spaning- och ledningscentral.

”Att hela tiden leta efter små, små pusselbitar som bildar till en helhet och gör att man kan förebygga, förutspå och stoppa innan något händer”

Samir, spanare Säkerhetspolisen

Vill du veta mer om uppdraget som spanare? Klicka här!

De här kvalifikationerna söker vi hos dig

Du har följande:

  • Polisexamen och arbetat som polis i minst två år efter examen (vid sista ansökningsdag)
  • Anställning på Polismyndigheten
  • Godkänd utryckningsförarutbildning/polistaktisk bilkörning
  • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
  • Grundläggande IT-kunskaper

Det är meriterande om du har erfarenhet från andra kulturer genom uppväxt, arbete eller studier.

Det här är kollegan vi söker

Du har ett stort intresse för människor och en förmåga att iaktta och uppmärksamma, med eller utan spaningserfarenhet. Du är en ansvarsfull person med gott omdöme. Du har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter med kort varsel och kan med lätthet smälta in i olika miljöer och sammanhang. Att vara flexibel är självklart för dig, du har självinsikt och kan anpassa ditt arbete efter situation och person.

Du är trygg i dig själv och trivs med att arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Du inger förtroende och arbetar strukturerat med starkt eget driv. Du har god social förmåga, ett prestigelöst förhållningssätt och delar gärna med dig av din kunskap till andra. Du känner dig trygg som bilförare och kan framföra ett fordon säkert och effektivt.

Du är en person som är kreativ, tar egna initiativ och kommer gärna med nya idéer som främjar uppgiften. Du är uthållig och kan arbeta med flera arbetsuppgifter samtidigt.

”Förmågan att kunna tempoväxla är avgörande för en bra spanare. Det är ett spännande och varierande jobb. Varje dag innebär nya utmaningar, och vi är alltid pålästa om vem vi spanar på och bakgrunden till spaningsinsatsen.”

Annette, spanare Säkerhetspolisen

Så hjälper vi varandra att utvecklas

Som medarbetare förväntas du ta egna initiativ för att utvecklas inom ditt område. Du har nära kontakt med din chef för att diskutera din och vår gemensamma utveckling. Vilka behov har vi och i vilken riktning vill du utvecklas?

Kombinationen lagarbete och egen drivkraft ger dig en stabil bas för att gå vidare när du är mogen för det. Det är vår modell för att ligga i framkant och helst före i utvecklingen generellt, liksom inom spaning.

Vi strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Vi premierar hälsa och erbjuder träning på jobbet. Det ger dig energi och tid att utvecklas.

Anställningsvillkor och krav

Grundutbildningen omfattar nio veckor och ingår i en sex månader lång provanställning. Därefter kan du erbjudas en längre tidsbegränsad anställning, vanligtvis fem år med möjlighet till ytterligare förlängning. Vi tillämpar individuell lönesättning. Arbetet utförs alla dagar i veckan enligt Säkerhetspolisens arbetstidsavtal ATA-S och arbetstidsförlängning enligt modell, listtjänstgöring.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Säkerhetspolisens anställda får ytterligare insättning till tjänstepensionen via det lokala kollektivavtalet, Kåpan Extra. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Preliminär anställningsstart september 2023.

Så tar du kontakt med oss

OBS! Av säkerhetsskäl kan du inte maila in eventuella frågor. Mailar du in frågor kommer du inte att kunna bli aktuell som kandidat i rekryteringsprocessen.

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryteringsansvarig på tfn 010-568 79 71 eller rekryterande chef på tfn 010-568 93 97.

För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Så ansöker du

Vi värdesätter de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald kan tillföra verksamheten. Vi eftersträvar även en jämn könsfördelning och ser gärna kvinnliga sökanden.

Din ansökan ska innehålla följande och skickas med vanlig post:

  • Ifylld blankett för kontaktuppgifter med ref.nr 2022–13762, personnummer, hemadress (har du skyddade uppgifter var noga med att skriva vart du vill ha din post) samt telefonnummer. Blanketten finner du här Pdf, 86.4 kB. (Pdf, 86.4 kB).
  • CV, personligt brev och ett välliknande foto. I ditt personliga brev vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav.
  • Intyg på utförd och genomgången utryckningsförarutbildning/polistaktisk bilkörning.

OBS! Av säkerhetsskäl kan du inte maila din ansökan. Ansökningar som inkommer via e-post kommer inte att behandlas i rekryteringsprocessen.

Skicka din ansökan till:

Säkerhetspolisen

Registratorsexpeditionen

Box 12312

102 28 Stockholm

Ansökan ska ha kommit in senast 2022-11-06.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning.

Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisen

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen använder vi arbetspsykologiska tester.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Publicerad

 12 september 2022

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor