Placeholders logotyp, till startsidan

Åtal för grov obehörig befattning med hemlig uppgift

Publicerad 28 februari 2024

En person åtalas 28 februari vid Attunda tingsrätt misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Sedan tidigare har flera andra personer åtalats och dömts för samma typ av brottslighet.

Personen misstänks för att olovligen ha tagit befattning med hemliga och känsliga uppgifter om ett stort antal försvarsanläggningar. Enligt åtalet rör det sig om en omfattande kartläggning av militära anläggningar.

Ytterligare två personer åtalades 13 april 2023 vid Uppsala tingsrätt respektive 11 maj 2023 vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för samma brott. En fjärde person åtalades vid Falu tingsrätt 13 juni och dömdes i december 2023 till åtta månaders fängelse för bland annat grov obehörig befattning med hemlig uppgift. I samtliga fall är det pågående rättsprocesser.

Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningarna under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Publicerad

 28 februari 2024

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor