Placeholders logotyp, till startsidan

Förundersökning om grovt sabotage läggs ned

Publicerad 7 februari 2024

Förundersökningen kring detonationerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 läggs ned. Det görs eftersom det inte anses finnas möjlighet för svenska myndigheter att bedriva utredningen vidare.

Det var i slutet av september 2022 som detonationerna inträffade vid gasledningarna i Östersjön. En utredning inleddes kring det misstänkta sabotaget och Säkerhetspolisen tog över utredningen som sedan har letts av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Förundersökningen inleddes för att utreda frågan om sabotaget var riktat mot Sverige och därmed hotade Sveriges säkerhet. Utredningen har kunnat påvisa att så inte varit fallet. En rad andra omständigheter kring brottet har också utretts och samverkan har skett med andra länder som också utreder händelsen.

Säkerhetspolisen har samarbetat intensivt med flera myndigheter både nationellt och internationellt och delat information som framkommit i utredningen. Om det finns behov av ytterligare samverkan tas det omhand i det löpande operativa arbetet.

Publicerad

 7 februari 2024

Utredning Förundersökning

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor