Placeholders logotyp, till startsidan

Livstids fängelse för grovt spioneri

Publicerad 25 maj 2023

En person döms torsdag den 25 maj av Svea hovrätt till livstids fängelse för grovt spioneri. Han döms också för obehörig befattning med hemlig uppgift. Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningen.

I samma ärende dömde Stockholms tingsrätt i januari i år ytterligare en person för grovt spioneri till fängelse i nio år och tio månader.

Svea hovrätt skriver bland annat i sin dom att brottet är att betrakta som grovt. Uppgifterna, som omfattas av åtalet, har anskaffats, befordrats och röjts för den ryska underrättelsetjänsten GRU. Hovrätten slår fast att brottsligheten pågått mellan 2011 och 2017 och att anskaffandet av uppgifterna skedde när den ena mannen var anställd vid Försvarsmakten 2011-2014 och Säkerhetspolisen 2014-2015.

Det var Säkerhetspolisen som identifierade den tidigare anställde efter ett omfattande underrättelsearbete som grundade sig på information om att någon i det svenska underrättelsesystemet erbjudit uppgifter till främmande makt. En förundersökning inleddes 2017 under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Säkerhets- och underrättelsetjänster är ett prioriterat mål för främmande makt och underrättelsehotet är högt. Ryssland är ett av de länder som utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. Ryssland bedriver bland annat cyberspionage, inhämtning via mänskliga källor och annan säkerhetshotande verksamhet.

Publicerad

 25 maj 2023

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor