Placeholders logotyp, till startsidan

Fem gripna för stämpling till terroristbrott

Publicerad 4 april 2023

Fem personer har gripits misstänkta för stämpling till terroristbrott. Insatsen skedde efter ett intensivt underrättelse- och utredningsarbete som Säkerhetspolisen bedrivit.

Personerna greps vid en koordinerad insats i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs som genomfördes under morgonen den 4 april med stöd av polisens Nationella insatsstyrka. Samtidigt genomfördes ett antal husrannsakningar.

Misstankarna gäller planer på terroristbrott i Sverige och Säkerhetspolisen har bedrivit ett omfattande underrättelse- och utredningsarbete med stöd av bland annat Polismyndigheten. Säkerhetspolisen gör inte bedömningen att ett attentat var omedelbart förestående.

– Säkerhetspolisen behöver ofta gå in tidigt för att avvärja ett hot. Vi kan inte vänta på att ett brott ska fullbordas innan vi agerar. Det aktuella ärendet är ett av flera som Säkerhetspolisen arbetat med efter protesterna som riktades mot Sverige i samband med den uppmärksammade koranbränningen i januari och där internationella uppmaningar om attentat förekommer, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen.

Den misstänkta brottsligheten bedöms ha internationella kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism.

De fem gripna personerna har anhållits av åklagare misstänkta för stämpling till terroristbrott. Stämpling innebär att en person i samråd med annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon annan att genomföra ett brott eller åtar sig att utföra ett brott.

Förundersökningen bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Publicerad

 4 april 2023

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor