Säpo

Underrättelsehandläggare till enheten för ideologiskt motiverade aktörer

Vi söker nu nya medarbetare som vill arbeta med oss inom verksamhetsområdena kontraterrorism, författningsskydd och enskilda hotaktörer. Är du rätt person för jobbet?

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2019-04-25

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige.

Ditt uppdrag
I den här rollen blir ditt huvudsakliga uppdrag att handlägga ärenden inom verksamhetsområdena kontraterrorism, författningsskydd och enskilda hotaktörer. Du kommer arbeta med att bearbeta information i databaser, inrikta inhämtning av underrättelser samt planera och genomföra åtgärder i samverkan med andra myndigheter. Du deltar i operativa ärenden, hanterar hemliga tvångsmedel och upprättar underrättelsesammanställningar som utgör underlag för beslut och åtgärder. I arbetet kommer du till stor del samverka och korrespondera med interna och externa samarbetspartners, nationella så väl som internationella. Tillsammans med dina kollegor deltar du i och bidrar till enhetens metod- och verksamhetsutvecklingsarbete.

De två första åren som handläggare är du under grundutbildning. Sedan får du vidareutbildning som handläggare under år tre till sex och därefter finns möjlighet att utvecklas vidare till att bli senior handläggare.

Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm men resor inom och utanför Sverige förekommer. Arbete på kvällar och helger kan förekomma.

Enheten för ideologiskt motiverade aktörer ingår i säkerhetsunderrättelseavdelningen som har till uppgift att bedriva verksamhet inom myndighetens säkerhetsunderrättelseverksamhet, dvs. arbetet med att bedöma och reducera hotaktörers avsikt och förmåga att bedriva säkerhetshotande verksamhet. Avdelningen ansvarar även för brottsutredande verksamhet och ärenden enligt utlännings- och medborgarskapslagstiftningen.

Din kompetens
För den här tjänsten krävs det att du har:

  • Polisexamen eller akademisk examen
  • Minst två års dokumenterad arbetslivserfarenhet
  • En allmän bred IT-kunskap ur ett användarperspektiv
  • God förmåga att kommunicera på svenska och engelska i både tal och skrift
  • Vana och erfarenhet av att hålla presentationer i större och mindre sammanhang
  • Dokumenterat god förmåga att bearbeta och analysera stora mängder information

Meriterande för tjänsten är dokumenterad relevant arbetslivserfarenhet till exempel inom områdena brottsbekämpning, underrättelsearbete, journalistik eller arbete med människor i utsatta situationer. Det är även meriterande om du har erfarenhet från något av Säkerhetspolisens verksamhetsområden sedan tidigare, liksom erfarenhet av att hantera stora mängder data från ostrukturerad till strukturerad form. Har du erfarenhet av att använda olika IT-system på ett rättssäkert sätt eller fördjupad IT-kunskap är det något som vi ser som positivt för tjänsten. Vidare är erfarenhet från andra kulturer liksom språkkunskaper utöver svenska och engelska meriterande, främst språkkunskaper i arabiska.

Dina egenskaper
Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som är engagerad och tar ansvar för ditt arbete samt är analytisk och har en god problemlösningsförmåga. Du är noggrann, uthållig och bra på att strukturera och prioritera, även under hög arbetsbelastning. Du arbetar bra både självständigt och i grupp och har en god förmåga att samarbeta med olika yrkeskategorier. Du ser till verksamhetens gemensamma mål före individuella prestationer och har lätt för att skapa och upprätthålla förtroendefulla kontakter. För att lyckas i rollen är det även viktigt att du är prestigelös och bidrar till ett gott arbetsklimat i gruppen. Arbetet på Säkerhetspolisen är föränderligt och kan förändras med kort varsel. Det är därför viktigt att du är flexibel och snabbt kan skifta mellan planerad och händelsestyrd verksamhet utifrån given situation samt har en god förmåga att tempoväxla och omprioritera dina uppgifter. Arbetet kan komma att utföras utanför kontorstid, vilket inte sällan ställer krav på flexibilitet även avseende arbetstiderna.

Om Säkerhetspolisen
Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har cirka 1 400 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor
Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Preliminär anställningsstart är vecka 10, 2020.

Kontaktpersoner
Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 71 11. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan
Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 571.1 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2019-6876. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2019-04-25

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 164.9 kB)

Övrig information
Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.