Säpo

Säkerhetspolisen söker spanare till Stockholm och Göteborg

Nu söker vi spanare som vill arbeta nära händelsernas centrum och leverera viktiga, ofta avgörande, pusselbitar i ärenden som rör Sveriges säkerhet. Här får du en annorlunda vardag med tempoväxlingar och pulshöjande moment.

Ort: Stockholm och Göteborg
Sista ansökningsdag: 2019-06-02
Referensnummer: 2019-8192

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige.

Medarbetarporträtt: Spanaren Sara syns men smälter in

Ditt uppdrag

Som spanare på Säkerhetspolisens spaningsenhet kommer du att jobba med fysisk spaning inom kontraspionage, kontraterrorism och författningsskydd. Det innebär en vardag med spännande, ansvarsfyllt och intressant polisarbete. Spaningsenheten har ett stort inflöde av ärenden i vilka fysisk spaning begärs. Det innebär att du som spanare kommer att ha väldigt varierande arbetsveckor där du jobbar i olika ärenden i skiftande miljöer med olika fokuspunkter. Resor inom Sverige förekommer.

Du kommer att arbeta i grupp tillsammans med motiverade, prestigelösa och drivna kollegor som tar väl hand om varandra. I gruppen finns olika kunskaper liksom livserfarenheter, vilka används för att utveckla både verksamhet och kollegor. Samtidigt så ger arbetet som spanare stort utrymme för individuellt ansvar, egna beslut och egna handlingsalternativ. Utöver dina operativa spaningsuppdrag finns stora möjligheter till individuell utveckling, genom att du får driva projekt som syftar till att utveckla arbetssätt och metoder samt omsätta strategi och krav till aktiviteter.

Spaningsenheten ingår i inhämtningsavdelningen som ansvarar för att på uppdrag av säkerhets- och säkerhetsunderrättelseavdelningen utföra inhämtnings- eller åtgärdsuppdrag och att leverera resultatet av detta till beställaren. Avdelningen har även ett ansvar för att bedriva operativ stödverksamhet avseende mängddataanalys och hemliga tvångsmedel. Vid avdelningen finns även myndighetens funktion för finansiella underrättelser. Här finns också Säkerhetspolisens ledningscentral som är bemannad dygnet runt.

Din kompetens

Vi söker dig som har polisexamen och arbetat som polis i minst två år (vid sista ansökningsdag för denna tjänst). Du är anställd på Polismyndigheten idag och innehar en godkänd utryckningsförarutbildning/utbildning i polistaktisk bilkörning. Har du dessutom fler fordonsutbildningar är det meriterande.

Det är en fördel om du har andra, för tjänsten, relevanta specialkunskaper som exempelvis beteendevetenskap, fotografering eller annan teknisk kunskap. Det är även positivt om du har vana att arbeta i MS Office och/eller i något bildbehandlingsprogram. Du kommunicerar obehindrat på svenska och engelska, både i tal och skrift. Kunskaper i ytterligare språk och erfarenhet från andra kulturer genom uppväxt, arbete och/eller studier är meriterande.

Dina egenskaper

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som har en förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Du är prestigelös och trygg i dig själv, dina kunskaper och erfarenheter förmedlar du enkelt och gärna till dina kollegor. Du har ett stort intresse för människor med en naturlig förmåga att uppmärksamma och läsa av beteenden och situationer. Vi ser gärna att du har gott lokalsinne och god förmåga att med objektivitet beskriva vad du ser.

Rätt person för tjänsten är ansvarsfull och har stort eget driv och framåtanda, har inga problem med att kliva utanför sin bekvämlighetszon eller för att ta till sig nya arbetsmetoder och instruktioner. Vidare är du uthållig och tålmodig med god förmåga att arbeta med flera arbetsuppgifter samtidigt, även under stressiga situationer. Tjänsten ställer krav på att du har gott omdöme samt att du är flexibel, har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och kan omprioritera ditt arbete när det så krävs. Du ser möjligheter i förändring, är uppmärksam på nya behov och krav från omgivningen och med din kreativitet kommer du ofta med förslag på nya idéer som främjar det fortsatta arbetet.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har cirka 1 400 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor

Grundutbildningen omfattar nio veckor och ingår i en sex månader lång provanställning. Därefter kan du erbjudas en längre tidsbegränsad anställning, vanligtvis fem år med möjlighet till ytterligare förlängning. Vi tillämpar individuell lönesättning. Arbetet utförs alla dagar i veckan enligt Säkerhetspolisens arbetstidsavtal, listtjänstgöring.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Preliminär anställningsstart är vecka 6, 2020.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryteringsansvarig, tfn 010-568 79 71 eller rekryterande chef, tfn 010-568 72 27. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan

Vi värdesätter de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald kan tillföra verksamheten. Vi eftersträvar även en jämn könsfördelning och ser därför gärna kvinnliga sökanden.

Din ansökan ska innehålla följande och skickas med vanlig post:

  • Ifyllt försättsblad för kontaktuppgifter med ref.nr 2019–8192, anställningsorten du söker till, personnummer, hemadress (har du skyddade uppgifter var noga med att skriva vart du vill ha din post) samt telefonnummer.
    Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 570.1 kB)
  • CV, personligt brev och ett välliknande foto. I rubriken på ditt CV och personliga brev ska du ange vilken av orterna (Stockholm eller Göteborg) du söker till. I ditt personliga brev vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav.
  • Intyg på utförd och genomgången utryckningsförarutbildning/polistaktisk bilkörning.

OBS! Av säkerhetsskäl kan du inte maila din ansökan. Ansökningar som inkommer via e-post kommer inte att behandlas i rekryteringsprocessen.

Skicka din ansökan till:

Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Ansökan ska ha kommit in senast 2019-06-02.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 164.9 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.