Säpo

Livvakter till personskyddsenheten

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Säkerhetspolisen söker nu livvakter som vill arbeta nära händelsernas centrum och som drivs av att ha en tempoväxlande vardag. Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2019-09-11
Referensnummer: 2019-6465

Personskyddsenheten ansvarar för skyddet av den centrala statsledningen och ser till att Säkerhetspolisens skyddspersoner kan utföra sina arbetsuppgifter under trygga och säkra former. Som livvakt spelar du en avgörande roll i detta arbete. Här får du ett unikt uppdrag och arbeta med något meningsfullt. Står du bakom Sverige och demokratin? Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige.

Bli livvakt

Ditt uppdrag

Din huvudsakliga uppgift som livvakt är att förebygga och förhindra att skyddspersoner utsätts för våld eller kränkande handling. Skulle ett angrepp ändå ske ska du med hjälp av din erfarenhet som polis, utbildning och kunskap hantera situationen på bästa möjliga sätt. Du får en vardag med ansvarsfyllt och intressant polisarbete och möjlighet att arbeta med varierande arbetsuppgifter i intressanta miljöer inom och utanför Sverige.

Som livvakt arbetar du i en grupp tillsammans med motiverade, prestigelösa och drivna kollegor som är måna om att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Arbetet som livvakt ger samtidigt stort utrymme för individuellt ansvar, egna handlingsalternativ och att använda sig av sina specialistkunskaper.

För oss är det viktigt att du får rätt förutsättningar för att kunna utföra ditt uppdrag. Därför tillhandahåller Säkerhetspolisen den utrustning och det material som behövs för att du ska kunna arbeta effektivt. Vi erbjuder även löpande utbildningar av hög kvalitet och goda möjligheter till kontinuerlig fysisk träning. Det förväntas samtidigt att du ta ett stort eget ansvar för din professionella utveckling och fysiska hälsa.

Enheten är en del av säkerhetsavdelningen som ansvarar för att bedriva verksamhet inom områdena säkerhetsskydd och personskydd samt för att samordna säkerhetsfrågor inom avdelningen och utföra det interna säkerhetsarbetet och riskhanteringen på Säkerhetspolisen.

Din kompetens

För att bli livvakt krävs det att du har polisexamen, anställning vid Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen samt godkänd utryckningsförarutbildning eller utbildning i polistaktisk bilkörning.

Det finns inget fastställt krav på hur länge du ska ha arbetat som polis för att söka tjänsten som livvakt, men för att du ska ha hunnit få tillräcklig erfarenhet för att kunna utföra uppdraget på bästa sätt är det en fördel om du har arbetat som polis i minst ett år.

Tjänsten ställer följande medicinska och fysiska krav:

  • Fullgod syn med eller utan korrigering. På grund av tjänstens karaktär är det inte tillåtet att bära glasögon
  • Fullgod hörsel
  • God fysisk kapacitet

Vi ser gärna att du har fallenhet eller intresse för skytte, självskydd och bilkörning samt att du har grundläggande kunskaper om svenskt samhällsskick och utrikespolitiska frågor. Du kommunicerar obehindrat på svenska och engelska, både i tal och skrift. Kunskaper i ytterligare språk och erfarenhet från andra kulturer genom uppväxt, arbete och/eller studier är meriterande.

Det är meriterande om du har erfarenhet inom olika polisiära operativa verksamhetsområden och/eller annan, för tjänsten, relevant arbetslivserfarenhet som t.ex. ambulansförare, akutsjukvårdare, arbete med personskydd inom Försvarsmakten etc. Andra fördelaktiga meriter är om du har skepparexamen, körkort med utökad behörighet och/eller sjukvårdsutbildning.

Dina egenskaper

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som har en förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Du är prestigelös och trygg i dig själv, dina kunskaper och erfarenheter förmedlar du enkelt och gärna till dina kollegor. Du har ett stort intresse för människor med en naturlig förmåga att uppmärksamma och läsa av beteenden och situationer. Rätt person för tjänsten är ansvarsfull, har stort eget driv och framåtanda liksom gott omdöme och hög integritet.

Då förutsättningarna kan förändras med kort varsel är det viktigt att du är flexibel, har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och kan omprioritera ditt arbete när det så krävs. Arbetet sker i nära samarbete med kollegor och skyddspersoner, vilket ställer krav på att du har hög social kompetens och lätt för att bygga och upprätthålla förtroendefulla relationer.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 400 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen strävar aktivt efter en jämnare fördelning mellan kvinnor och män och en mångfald av bakgrunder och erfarenheter bland våra livvakter. Våra skyddspersoner rör sig i många olika sammanhang, vilket vi måste kunna spegla.

Anställningsvillkor

Grundutbildningen varar i ca tre månader och ingår i en sex månader lång tidsbegränsad anställning. Efter godkänd grundutbildning blir du placerad i en grupp och får arbeta som livvakt under den återstående tiden av denna tidsbegränsade anställning. Förutsatt att du har genomfört utbildningen och fungerar väl i livvaktsrollen blir du därefter erbjuden en längre tidsbegränsad anställning som livvakt. Tiden för anställningen kan variera upp till fem år och kan förnyas. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Preliminär kursstart är vecka 12, 2020.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa personskyddsenhetens rekryteringsgrupp, tfn 010-568 81 80. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06. Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev, intyg på utförd och genomgången utryckningsförarutbildning/polistaktisk bilkörning samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 602.5 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2019-6465. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2019-09-11.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 652.2 kB)

Läs även informationen angående livvaktsrekrytering på www.sakerhetspolisen.se/personskydd/bli-livvakt.html

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.