Säpo

Examensarbete: IT-säkerhet och hårdvarustödd fuzzning

På Säkerhetspolisen får du delta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad -för ett säkert Sverige. Du som gör ditt examensarbete tillsammans med oss får möjlighet att få inblick i en unik verksamhet och arbetet bidrar till vår utveckling.

Vi tar emot studenter inom ramen för universitets- och högskoleutbildning. För alla uppdrag krävs svenskt medborgarskap samt goda kunskaper i svenska.

Vi söker nu en eller två civilingenjörs- eller högskolestudenter som vill göra sitt examensarbete hos oss på Säkerhetspolisen och är intresserad av IT-säkerhet.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 6 december 2019

Uppdraget

Uppdraget handlar om att göra sitt examensarbete inom fuzzning. Arbetet innebär att undersöka möjligheten att använda instruktionstracar till coverageanalys.

Många fuzzers genererar coverageinformation genom modifiering av källkoden innan kompilering och kan på så sätt välja testfall för att öka coverage. Detta är enkelt och användbart då man har tillgång till källkoden som ska fuzzas.

När man inte har tillgång till källkod måste man angripa coverageproblemet med andra metoder. Ett sätt skulle kunna vara att använda det hårdvarustöd för instruktionstracear som moderna processorer ofta har.

Målet med examensarbetet är att modifiera ett färdigt fuzzramverk så att det kan göra coverageanalys mot ett fuzzat mål som kör på en annan processor med hjälp av dess tracefunktioner. Du/ni kommer bland annat att:

- Läsa på och förstå vad fuzzning är.

- Läsa och förstå processormanualer.

- Skriva en fuzzerstub som kan köra på målprocessorn och kommunicera med datorn som kör fuzzramverket.

- Modifiera fuzzramverket så att det kan kommunicera med målprocessorn.

- Evaluera resultat och jämföra prestanda med alternativa lösningar.

Din profil

Vi söker dig som studerar till civilingenjör/högskoleingenjör, gärna med inriktning datorsystem, datavetenskap, datalogi eller motsvarande. Du kan under utbildningen ha inriktat dig på något av följande (eller närliggande) områden: lågnivåprogrammering eller kompilatorteknik. Du behärskar programmering, gärna i C, Python och till viss del assemblyspråk. Du är i slutet av din utbildning och kan påbörja arbetet i närtid.

Vi ser att du är kreativt lagd och inte är rädd för att utnyttja din innovativa förmåga för att lösa svåra analysuppgifter. Du är initiativrik, lyhörd och har den noggrannhet som krävs för att arbeta under eget ansvar men med tydlig inriktning och deadline.

Är du intresserad?

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att ringa ansvarig kontaktperson på tfn 010-568 79 52.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då uppdrag vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Säkerhetsprövning med registerkontroll genomförs, i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra uppdragstagares och medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande.

Ersättning om 30 000 kr utbetalas av Säkerhetspolisen för ett godkänt examensarbete.

Ansök om examensarbetet genom att maila in CV, ditt senaste betygsutdrag, ett personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format.
Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 571.1 kB)

Maila din ansökan till sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se och ange referensnr 2019-26433. Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 652.2 kB)

Urval kommer ske löpande.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 400 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.