Säpo

Examensarbete: Automatiserad språkanalys

På Säkerhetspolisen får du delta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad -för ett säkert Sverige. Du som gör ditt examensarbete tillsammans med oss får möjlighet att få inblick i en unik verksamhet och arbetet bidrar till vår utveckling.

Vi tar emot studenter inom ramen för universitets- och högskoleutbildning. För alla uppdrag krävs svenskt medborgarskap samt goda kunskaper i svenska.

Vi söker nu en eller två civilingenjörs- eller högskolestudenter som vill göra sitt examensarbete inom dataanalys.

Ort: Stockholm
Ansök senast: 6 december 2019

Uppdraget

Målet med examensarbetet är att ta fram programvara för att med metoder inom språkteknologi klassificera texter.

Mycket utveckling inom språkanalys de senaste åren har skett genom användning av maskininlärning och djupa neurala nät. Vi är intresserade av en genomgång av hur de nyaste språkmodellerna lyckas på testdata. Detta kan lämpligen utföras genom en litteraturstudie kombinerat med att själv testa modellerna på öppen data på nätet.

Vissa modeller kan anpassas (fine tuning) till data för ett specifikt område. Här vill vi att du som student, tillsammans med personal på Säkerhetspolisen, väljer ut källor från öppen data på internet för fine tuning av någon språkmodell. I arbetet ingår att samla in data och göra den tillgänglig för språkanalysverktyget.

För vidare analys av resultatet kan olika algoritmer vara intressanta, exempelvis klustring eller sentimentanalys. Ett tänkt tillämpningsområde är att analysera innehåll i digitala media utifrån aspekterna hat och/eller hot. Innehållet i arbetet kan här delvis styras utifrån din inriktning.

Din profil

Vi söker dig som studerar till civilingenjör eller högskoleingenjör, gärna med inriktning datavetenskap, datalogi eller motsvarande. Du kan under utbildningen ha inriktat dig på något av följande (eller närliggande) områden: språkteknologi, statistik, maskininlärning eller tidsserieanalys. Du behärskar programmering, gärna i R eller Python. Du är i slutet av din utbildning och kan påbörja arbetet i närtid.

Vi ser att du är kreativt lagd och inte är rädd för att utnyttja din innovativa förmåga för att lösa svåra analysuppgifter. Du är initiativrik, lyhörd och har den noggrannhet som krävs för att arbeta under eget ansvar men med tydlig inriktning och deadline.

Är du intresserad?

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att ringa ansvarig kontaktperson på tfn 010-568 80 74.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då uppdrag vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Säkerhetsprövning med registerkontroll genomförs, i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra uppdragstagares och medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande.

Ersättning om 30 000 kr utbetalas av Säkerhetspolisen för ett godkänt examensarbete.

Ansök om examensarbetet genom att maila in CV, ditt senaste betygsutdrag, ett personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format.

Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 571.1 kB)

Maila din ansökan till sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se och ange referensnr 2019-26434. Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 652.2 kB)

Urval kommer ske löpande.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 400 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.