Säpo

Enhetschef till personskydd

Säkerhetspolisen söker nu en enhetschef med god erfarenhet av personalledning och utvecklingsarbete för att leda och utveckla verksamheten kring personskydd.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2019-04-12

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige.

Dina egenskaper
Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig med goda ledaregenskaper som sätter tydliga mål och utifrån dem leder enhetens medarbetare mot önskade resultat. För att lyckas i rollen behöver du ha en god analytisk förmåga, ett strukturerat och systematiskt arbetssätt och förmåga att delegera. Som enhetschef bidrar du aktivt till ett trivsamt arbetsklimat och en kultur som präglas av förtroende och tillit.

Det är viktigt att du har en grundtrygghet, både som person och i din roll som ledare och du behöver vara prestigelös för att hjälpa och stötta andra likväl som att själv ta emot hjälp. I arbetet kommer du ha många kontaktytor och det är avgörande att du är tydlig och kommunikativ i ditt ledarskap. Du kommer arbeta nära samverkande myndigheter, organisationer och skyddspersoner, vilket kräver en naturlig förmåga att skapa och upprätthålla förtroendefulla kontakter både inom och utanför myndigheten.

Du förväntas ha ett starkt eget driv, engagemang och intresse för utvecklingsarbete. Du ser vad som behöver prioriteras och kan fatta komplexa beslut under tidspress. Vi vill också att du känner dig bekväm med att tala och presentera i större och mindre sammanhang. För att lyckas i rollen är det även viktigt att du har förmågan att se den egna verksamhetens arbete i ett större sammanhang och sätta helheten främst.

Ditt uppdrag
Som chef för personskyddsenheten är du en del i säkerhetsavdelningens ledningsgrupp och ansvarar för att leda och utveckla personskyddsverksamheten. I det uppdraget innefattas det fysiska skyddet av den centrala statsledningen och andra skyddspersoner enligt särskilda beslut. I rollen som enhetschef har du resurs-, metod- och processansvar för all verksamhet på enheten. Som ledare skapar du förutsättningar för medarbetarnas utveckling och ansvarstagande och du verkar för att utveckla ett lärande i vardagen. Till detta kan ytterliga uppdrag tillkomma så som myndighetsövergripande uppdrag, utvecklingsarbete och att vara kommenderingschef vid särskild händelse.

Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm men resor inom och utanför Sverige förekommer.

Personskyddsenheten är en del av säkerhetsavdelningen som ansvarar för att bedriva verksamhet inom områdena säkerhetsskydd och personskydd samt för att samordna säkerhetsfrågor inom avdelningen och utföra det interna säkerhetsarbetet och riskhanteringen på Säkerhetspolisen.

Din kompetens
För den här rollen krävs det att du har:

  • Polisexamen eller akademisk utbildning alternativt erfarenhet som Säkerhetspolisen bedömer som likvärdig

  • Minst fem års chefserfarenhet

  • Erfarenhet av ledarskap som innefattat personalledning, verksamhetsuppföljning och arbetsrätt

  • Erfarenhet av strategiskt planerings-, uppföljnings- och utvecklingsarbete
  • Erfarenhet av att ha drivit förändringsarbete med goda resultat
  • Erfarenhet av att utveckla en verksamhet vad gäller arbetssätt, förhållningssätt, resultat och effektivitet

  • God förmåga att kommunicera på svenska och engelska i tal och skrift

Det är meriterande om du har erfarenhet av ledarskap på strategisk nivå och att leda genom andra chefer. Har du genomfört ledarskapsutbildning för indirekt chefsnivå eller har motsvarande erfarenhet är det också något som ses som meriterande.

Vi ser även positivt på om du har kunskap om underrättelseverksamhet eller polisoperativt arbete alternativt erfarenhet av internationellt arbete samt kunskap om Säkerhetspolisens uppdrag.

Om Säkerhetspolisen
Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har cirka 1 400 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor
Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Kontaktpersoner
Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 78 05. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan
Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 571.1 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2019-2530. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2019-04-12.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 164.9 kB)

Övrig information
Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.