Ryssland utgör ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet och är tillsammans med andra auktoritära stater allt mer aggressivt i sitt agerande. Samtidigt bidrar den oroliga omvärlden till en växande extremism, ett ökat attentatshot och ett bredare författningshot. Uppgiften att skydda den nationella säkerheten har aldrig varit viktigare.
Den kraftigt försämrade omvärldsutvecklingen medför att hotet från främmande makt är högt och säkerhetshotande verksamhet pågår ständigt. Utvecklingen bidrar även till ett bredare författningshot.
Länder som Ryssland, Kina och Iran bedriver säkerhetshotande verksamhet mot Sverige. Det sker i form av bland annat spionage, cyberangrepp, olovlig teknikanskaffning och påverkanskampanjer.
Den digitala utvecklingen i samhället ökar möjligheterna för främmande makt att inhämta information och genomföra förstörande angrepp. Samtidigt innebär digitaliseringen också att våldsbejakande extremister kan nå fler och skapa nya allianser.
Ett flertal händelser som Säkerhetspolisen hanterar visar tydligt på det breda och accelererande hotet från främmande makt och våldsbejakande extremism.
Den 22 februari presenterades Säkerhetspolisen 2022/2023 och lägesbilden av hoten mot Sverige. Säkerhetspolischef Charlotte von Essen samt representanter för Säkerhetspolisens verksamhetsområden medverkade.
På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.
Stäng