Säpo

Livet som livvakt

Hur ser vardagen ut för en livvakt? Möt Lena, Lars-Göran och Sanna, tre av Säkerhetspolisens livvakter.

Lena, 47

Lena har jobbat vid Säkerhetspolisen sedan hösten 2007.

"En kollega tipsade mig och tyckte att jag borde söka. Jag hade jobbat länge som uniformerad polis och kände att det var dags att prova något nytt. När jag såg att det inte fanns något ålderskrav och att jag passade in i profilen bestämde jag mig för att söka.

Jag började sedan förbereda mig inför testerna för att kunna ge det bästa jag har. Testerna var ganska tuffa både psykiskt och fysiskt, men faktiskt inte lika tuffa som jag trott. Jag var verkligen taggad när jag sedan blev antagen till utbildningen och tycker att den var jättebra."

Ledarskap och ansvarstagande

"Arbetet som livvakt innehåller så mycket ledarskap, planering och logistik. Man får också väldigt mycket ansvar. För att säkerheten ska fungera kring en skyddsperson krävs mycket planering. Skyddspersonerna är människor som arbetar väldigt mycket och en hel del av tiden är schemalagd. En del arbete sker minutoperativt, man vet inte alltid vad som ska hända, och allt går inte planera för. Skyddspersonen gör ju saker spontant ibland. Då får man utgå från det. Det finns inga vanliga dagar.

Jag trivs jättebra med mitt jobb och med att det innebär så mycket mer än jag trodde. Dessutom är du livvakt även som ny, du är inte aspirant utan har samma ansvar som de andra. Jag trivs också jättebra i min grupp och vill vara livvakt så länge som det funkar och så länge jag passar in i rollen."

Flexibelt arbete

"För mig som har barn i tonåren har det gått bra att kombinera arbete och fritid. Ingenting är omöjligt när det gäller arbetstider och resor. Jobbet är flexibelt. Jag reser en del i arbetet och är borta i långa perioder ibland, men jag har möjlighet att säga till om det inte funkar. Och i gengäld får jag också vara ledig i längre perioder.

Om du funderar på att bli livvakt — sök! Lämna bedömningen till dem som kan i stället, de ser om du har rätt profil."

Lars-Göran, 41

Lars-Göran har jobbat vid Säkerhetspolisen sedan 1999.

"Efter att ha jobbat som ordningspolis i fem år kände jag för att göra något nytt och utvecklas. Ta ett nästa steg i karriären, helt enkelt!

En av mina kollegor som kommit in på livvaktsutbildningen rekommenderade mig att söka. Det var många sökande och jag blev otroligt glad när jag blev antagen. Ärligt talat var jag lite nervös inför psykologintervjuerna och testerna, men det var inte så farligt när man väl satt där. Jag förberedde mig genom att träna lite extra, men inte mycket."

Det bästa polisjobb man kan ha

"En arbetsdag beror mycket på hur skyddspersonens program ser ut. Under dagar med inbokade program händer det saker hela tiden, vilket gör att man måste vara flexibel och beredd på att nya situationer uppstår. Dagar som inte är planerade innehåller en del väntan. Men under sådana dagar har vi till och med möjlighet att träna.

Som på alla arbetsplatser har vi bra och dåliga dagar. Men jag tycker att de bra dagarna överväger. Vi har det mycket bra. Livvakt är det bästa polisjobb man kan ha! Vi arbetar med några av de viktigaste personerna i Sverige. Vi får en otroligt bra specialistutbildning plus kontinuerlig utveckling. Vi får tillträde till platser och händelser som mycket få personer får ta del av. Och vi arbetar tillsammans med mycket motiverade kollegor. Kan det bli bättre?"

Ger många möjligheter

"För den som vill finns det också stora möjligheter att se världen. Eftersom jag har små barn brukar jag dock försöka minimera resandet. Det fungerar bra, det finns andra som gärna reser.

Jag är inte heller ett dugg orolig för mina utvecklingsmöjligheter. Jag kan välja att utvecklas vidare här inom personskyddet, eller så kan jag gå vidare utanför Säkerhetspolisen. Min tid här har gett mig erfarenheter som ökar min valfrihet."

Jobb och familj — en utmärkt kombination

"Jag visste en hel del om vad livvaktsarbetet gick ut på, men jag förstod inte förrän jag började hur bra det går att kombinera familj och arbete. Det ska man verkligen understryka. Jag trodde att livvakter jobbade dygnet runt, reste hela tiden och aldrig hann träffa sina familjer eller kompisar. Men jag har balans i livet och hinner med både familjen, golfen och att åka skidor, samtidigt som jag har ett utvecklande och spännande arbete!

Min uppmaning till dig som funderar på att bli livvakt är: var inte rädd för att söka. Det värsta som kan hända är att du får ett nej."

Sanna, 33

Sanna är livvakt och ingår i den grupp som arbetar med att skydda kungafamiljen.

Varför sökte du dig till Säkerhetspolisen?
– En kollega hade tipsat Säkerhetspolisen om mig, så jag fick ett brev om att man sökte livvakter. Jag hade jobbat länge som polis och ville göra något annat. Livvaktsyrket verkade spännande, jag hade sökt en gång tidigare men då gick jag inte hela vägen. Då hade jag varit polis i fyra år och i rekryteringen ansåg man att jag inte var färdig ute på fältet ännu. Och det var nog sant, det var bra att jag inte kom in den gången. I dag har jag mer skinn på näsan.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Det finns egentligen inga ”vanliga” dagar. Medlemmarna i kungafamiljen har dagar då de arbetar i Stockholm men de gör också många besök och resor runt om i Sverige och utomlands. Planering och logistik är en viktig del av arbetet och behövs för att säkerheten ska fungera. Våra skyddspersoner arbetar mycket och en stor del av deras tid är schemalagd. Men allt kan inte planeras och det är en utmaning när de gör spontana saker.  Flexibilitet är en väldigt viktig egenskap för en livvakt.

Vilka fler egenskaper bör en livvakt ha?
– Ledarskap, att kunna ta befälet i en krissituation samt ansvarstagande är viktigt.  Som livvakt måste jag ligga steget före och hela tiden vara där jag gör bäst nytta. Att alltid tänka ”var gör jag bäst nytta och vad är farligast just nu?” är något vi hela tiden tränar på.

Vad är mest stressigt i ditt jobb?
– När vi ska iväg till olika platser blir vårt arbete enklare om vi har varit där innan och rekat. Dessutom är det bra att ha etablerat kontakt med ansvarig person på plats. När jag har koll blir det mindre stressigt, då kan jag fokusera mitt arbete på ett bättre sätt. 

Hur mycket tid ägnas åt träning och utbildning?
– Vi har utbildningsdagar och ledarledda pass där vi får träna närkamp, skytte och fys. Utbildning är oerhört viktigt, vi måste hela tiden vara uppdaterade och färsk praktik på det nya vi lärt oss.

Du verkar trivas med ditt jobb?
– Ja, det gör jag verkligen! Det som är mest stimulerande är att jag får kombinera vardagsarbetet med resor och kontakter med människor. Jag gillar att få vara med där det händer.