Placeholders logotyp, till startsidan

Senior analytiker inom kontraspionage

Sista ansökningsdag: 3 mars 2024

Analytiker

Stockholm

Säkerhetspolisens verksamhet och uppdrag har ett ständigt växlande tempo med skiftande fokus influerat av vår föränderliga värld. Vill du bidra till arbetet att motverka hotet från statliga aktörer? Är du en social och flexibel analytiker som trivs i att jobba i en dynamisk roll och med att leda andra? Är du den som håller dig ajour med ditt område och klarar av att dra korrekta och relevanta slutsatser när förutsättningar snabbt ändras? Kanske är du vår nästa kollega, sök tjänsten som senior analytiker inom kontraspionage idag.

Tillsammans skyddar vi Sverige.

Referensnummer: 2024-616

Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen

Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati och våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som de ser ut att vara vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och bidrar till Sveriges säkerhet.

Det här är ditt uppdrag

Som senior analytiker vid Säkerhetspolisen är du ett viktigt stöd till myndighetens analysverksamhet och till ledningsgruppen på din enhet. Du har bra överblick över myndighetens underrättelsearbete och har en god förmåga att leda analytiskt arbete.

Du utgör ett stöd till enhetsledningen, sektionschef och gruppchefer i frågor som gäller planering av verksamhet, inriktning, analysproduktion och metodutveckling. Du agerar även stöd och bollplank åt enhetens analytiker avseende produktion och metod.

Tillsammans med andra driver du metodutvecklingen av analys på enheten. Du utvecklar, upprätthåller och bidrar med ämnesområdeskunskap och kunskap om relevanta omvärldshändelser. Du arbetar tillsammans med andra med att driva utbildningsfrågor samt deltar i och genomför utbildningar.

Som senior analytiker är det du som kvalitetssäkrar enhetens analysproduktion och yttranden som ska delges annan myndighet. Du ansvarar för en viss egen analysproduktion.

Det ingår många kontaktytor i tjänsten där du kommer att representera verksamhetsområdet och myndigheten, både internt och externt i olika sammanhang, så som samverka med analytiker på andra verksamhetsområden, hålla interna och externa föreläsningar samt vittna i åtal som berör verksamhetsområdet.

Din placering är på huvudkontoret i Solna. Resor inom och utan för Sverige förekommer.

De här kvalifikationerna söker vi hos dig

 • Svenskt medborgarskap
 • Akademisk examen eller polisexamen
 • Flerårig erfarenhet av analys- och underrättelsearbete
 • Erfarenhet av metod- och utvecklingsarbete
 • Erfarenhet av att hålla presentationer
 • Mycket god förmåga att kommunicera på svenska och engelska såväl i tal som skrift

Du som söker kan också ha kompetens som tillför bredd och kompletterande perspektiv. Kan du bidra med något eller flera av följande är det meriterande:

 • Goda ämneskunskaper inom verksamhetsområde kontraspionage
 • Landskunskap avseende Ryssland, Kina eller Iran
 • Erfarenhet av kvalitetssäkring av analysproduktion
 • Erfarenhet av att leda analysarbete
 • Erfarenhet av att leda projekt

Det här är kollegan vi söker

Med de krav och utmaningar som kommer med tjänsten ser vi att du har en hög analytisk förmåga, ett nyfiket förhållningssätt samt klarar att prioritera och ställa om, ofta med kort varsel. Du kan arbeta med flera uppdrag samtidigt och är flexibel mellan planerad och händelsestyrd verksamhet.

Du är noggrann, resultatorienterad samt bra på att strukturera och prioritera. Du har helhetsperspektiv och sätter ditt uppdrag i relation till myndigheten som helhet och till verksamhetens bästa.

Du är prestigelös och bidrar till ett gott arbetsklimat samt är kommunikativ, lyhörd och ställer relevanta krav på dig själv och på din omgivning. Du har god samarbetsförmåga och lätt för att skapa och förvalta nya kontakter och nätverk, både internt och externt.

Vi ser även att du har hög sekretess- och säkerhetsmedvetande.

Anställningsvillkor och förmåner

Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Vi premierar hälsa och strävar efter balans mellan arbete och privatliv. Hos oss utövar du friskvård på din arbetstid och vi erbjuder både individuell träning och gruppträning i egna träningslokaler på vårt huvudkontor i Solna.

Som anställd vid en statlig myndighet har du fler semesterdagar än på många andra arbetsplatser. Det är din ålder som avgör hur många semesterdagar du har. Till och med det år du fyller 29 har du 28 dagar semester per år. Från och med det år du fyller 30 har du 31 dagar semester och från och med det år du fyller 40 har du 35 dagar semester.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som innebär omkring 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Så tar du kontakt med oss


Du är välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 70 91. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Så ansöker du

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2024-03-03.

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och eventuella meriter. Beskriv också hur dina personliga egenskaper bidrar i rollen.

Urval och intervjuer kan komma ske löpande.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning.

Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisen

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen använder vi arbetspsykologiska tester.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Publicerad

 5 februari 2024

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor