Placeholders logotyp, till startsidan

Operatör till ledningscentralen

Sista ansökningsdag: 9 oktober 2023

Stockholm

Vi ser en eskalering i omvärlden där hoten mot Sverige ökar. Säkerhetspolisens uppdrag är att förebygga och avslöja brott mot Sveriges säkerhet, bekämpa terrorism och skydda den centrala statsledningen.

Vi söker dig som är prestigelös och som fungerar väl i en händelsestyrd verksamhet och trivs med att ha en central roll i myndighetens operativa verksamhet.

Referensnummer: 2023-18741

Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen

Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati och våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som de ser ut att vara vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Det här är ditt uppdrag

Rollen som operatör vid Säkerhetspolisens ledningscentral innebär ett ansvarsfullt, komplext och omväxlande arbete inom myndighetens operativa verksamhet.

Tillsammans med dina kollegor arbetar du aktivt med lägesbilden över minutoperativ ledning och förmåga dygnet runt. Genom omvärldsbevakning identifierar du händelser både nationellt och internationellt som påverkar Säkerhetspolisens ansvarsområden. Du fyller en viktig funktion för sambandet och uppföljningen av den yttre operativa verksamheten.

Arbetsområdena och arbetsuppgifterna vid ledningscentralen skiljer sig över tid. Från att till större delen arbeta med uppföljning av Säkerhetspolisens yttre operativa verksamhet och agera på uppkomna händelser. Till att även vara delaktig i att arbeta mer underrättelsebaserat i på förhand planerade uppdrag.

Du ingår i en engagerad grupp med bred bakgrund som jobbar tillsammans och stöttar varandra när tempot höjs.

Din placering är på huvudkontoret i Solna men resor inom Sverige kan förekomma.

Vid ledningscentralen arbetar vi i grunden tre-skift, då vi är bemannade dygnet runt. Även annan sorts skifttjänstgöring kan förekomma.

De här kvalifikationerna söker vi hos dig

 • Svenskt medborgarskap
 • Polisexamen eller annan eftergymnasial utbildning eller erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet
 • Allmänt bred IT-kunskap ur ett användarperspektiv
 • God förmåga att kommunicera på svenska och engelska i tal och skrift

Du som söker kan också ha kompetens som tillför bredd och kompletterande perspektiv. Kan du bidra med något eller flera av följande är det meriterande:

 • Erfarenhet av arbete vid en lednings- eller kommunikationscentral
 • Kunskap om Polismyndighetens och Säkerhetspolisens verksamheter
 • Intresse och fallenhet för IT och teknik
 • Erfarenhet av omvärldsbevakning och inhämtning från sociala medier
 • Erfarenhet av arbete med allmän kamerabevakning
 • Språkkunskaper utöver svenska och engelska

Det här är kollegan vi söker

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper för att du och gruppen ska trivas och få ett gott samarbete. Därför söker vi dig som är serviceinriktad, öppen, har lätt för att anpassa dig efter nya förutsättningar och trivs med att jobba i en verksamhet som växlar mellan planerade och händelsestyrda uppdrag.

Du fungerar bra under press och har en god förmåga till att prioritera - även under hög arbetsbelastning. Du har även kapacitet till att arbeta uthålligt med utmaningar som kan sakna facit.

Vi ser även att du är kreativ och vågar agera självständigt inom ramen för uppdraget, samt att du är noggrann och har högt sekretess- och säkerhetsmedvetande.

Anställningsvillkor och förmåner

Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Vi premierar hälsa och strävar efter balans mellan arbete och privatliv. Hos oss utövar du friskvård på din arbetstid och vi erbjuder både individuell träning och gruppträning i egna träningslokaler på vårt huvudkontor i Solna.

Som anställd vid en statlig myndighet har du fler semesterdagar än på många andra arbetsplatser. Det är din ålder som avgör hur många semesterdagar du har. Till och med det år du fyller 29 har du 28 dagar semester per år. Från och med det år du fyller 30 har du 31 dagar semester och från och med det år du fyller 40 har du 35 dagar semester.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som innebär omkring 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Så tar du kontakt med oss


Du är välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 0730-830 893. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Så ansöker du

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2023-10-09.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning.

Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisen

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen använder vi arbetspsykologiska tester.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Publicerad

 11 september 2023

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor