Placeholders logotyp, till startsidan

Informationssäkerhetsspecialist till avdelningen för intern säkerhet

Sista ansökningsdag: 14 juni 2023

Specialist

Stockholm

Håller du alla hemligheter? Välkommen till oss!

Nu söker vi en lösningsorienterad, analytisk person som, tillsammans med ett kvalificerat informationssäkerhetsteam, vill arbeta med Säkerhetspolisens interna säkerhetsarbete.
Var med och skydda Sveriges hemligheter – ansök idag!

Referensnummer: 2023-9704

Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen

Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati och våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som de ser ut att vara vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Det här är ditt uppdrag

Informationssäkerhet ska förebygga att säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter obehörigen röjs, ändras, görs otillgängliga eller förstörs. Informationssäkerhet ska också förebygga annan skadlig inverkan på uppgifter och informationssystem som gäller säkerhetskänslig verksamhet. Informationssäkerhetsarbetet på Säkerhetspolisen omfattar även verksamhetsskydd i övrigt.

I denna roll har du fokus på det interna informationssäkerhetsarbetet inom Säkerhetspolisen och verkar för att information hanteras korrekt. I ditt dagliga arbete ingår rådgivning, kravställning och uppföljning inom hela informationssäkerhetsområdet.

Du stödjer verksamheten ur ett informationssäkerhetsperspektiv i pågående utvecklingsinitiativ och projekt, samtidigt som du ger stöttning till IT- och teknikavdelningen. Vidare deltar du i projekt, workshops samt håller risk- och sårbarhetsanalyser.

För att främja en god säkerhetskultur deltar du i utvecklingen, uppföljningen och förvaltningen av ledningssystem för informationssäkerhet baserat på ISO27001 och är med och utvecklar metoder, verktyg och stöd inom informationssäkerhetsområdet. Du tar fram styrande dokument och krav och kan leda interna kontroller av regelefterlevnad.

Att hantera och ge stöd och råd vid uppkomna informationssäkerhetsincidenter är en viktig del i din roll. Du håller dig kontinuerligt uppdaterad inom informationssäkerhetsområdet och delar med dig av din kunskap och erfarenhet. Det gäller såväl individuellt som i grupp och inom myndigheten i stort, gällande sårbarheter, hot och skyddsåtgärder. I din roll förekommer samverkan på nationell nivå och du deltar även i expert- och arbetsgrupper vad gäller informationssäkerhet.

Din placering är i Solna och arbetet utförs på plats, vilket innebär att du inte har möjlighet att arbeta på distans. Resor inom och utanför Sverige förekommer.

De här kvalifikationerna söker vi hos dig

Vi söker dig som har:

 • Relevant högskoleutbildning, alternativt motsvarande kompetens som Säkerhetspolisen bedömer likvärdig
 • God kunskap och erfarenhet av arbete inom it- och informationssäkerhet gällande lagstiftning, standarder, sårbarheter och skyddsåtgärder
 • Erfarenhet av systematiskt informationssäkerhetsarbete gällande styrning och ledning, informationssäkerhetsklassificering, risk- och sårbarhetsanalyser, uppföljning och utbildning
 • Flerårig erfarenhet som specialist inom informationssäkerhetsområdet
 • God kunskap om gällande lagar och regler inom informationssäkerhetsområdet
 • Mycket god förmåga att kommunicera på svenska i tal och skrift
 • God förmåga att kommunicera på engelska i tal och skrift

Du som söker kan också ha kompetens som tillför bredd och kompletterande perspektiv. Kan du bidra med något eller flera av följande är det meriterande:

 • God teknikförståelse för IT och IT-arkitektur
 • Kunskap och erfarenhet avseende informationssäkerhet inom spetsområden som exempelvis datasjöar, molntjänster eller AI
 • Kunskap och erfarenhet av informationssäkerhet inom säkerhetsskyddsområdet
 • Erfarenhet av informationssäkerhetsarbete vid myndighet
 • Certifieringar inom informations- och it-säkerhetsområdet som exempelvis CISSP, CISA, CISM, CRISC eller SANS

Det här är kollegan vi söker

Du är en prestigelös person med god samarbetsförmåga som aktivt bidrar till ett gott arbetsklimat och en kultur som skapar motivation, delaktighet och engagemang. Det faller sig lika naturligt för dig att arbeta tillsammans i en grupp, som på egen hand när så behövs.

Som person är du en engagerad problemlösare som tar ansvar för ditt arbete och ser verksamhetens gemensamma mål före individuella prestationer. Du är noggrann och uthållig med god analytisk förmåga. Du är bra på att strukturera och prioritera ditt arbete, även under hög arbetsbelastning. Du är flexibel och har lätt för att växla i tempo när situationen kräver det.

Genom ditt goda bemötande skapar du tillitsfulla och välgrundade relationer, både inom och utanför myndigheten. Du är trygg i dig själv och delar gärna med dig av dina kunskaper. Du har lätt för att sätta dig in i och förklara informationssäkerhetsfrågor på ett tydligt och förtroendeingivande sätt anpassat efter mottagaren och du känner dig bekväm med att delge information inför större och mindre grupper.

Hos dig finns ett genuint intresse för säkerhetsfrågor och det är en självklarhet för dig att lära dig nytt och hålla dig uppdaterad inom området. Vi förutsätter ett högt säkerhets- och sekretessmedvetande.

Anställningsvillkor och förmåner

Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Vi premierar hälsa och strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Hos oss utövar du friskvård på din arbetstid och vi erbjuder både individuell träning och gruppträning i egna träningslokaler på vårt huvudkontor i Solna.

Som anställd vid en statlig myndighet har du fler semesterdagar än på många andra arbetsplatser. Det är din ålder som avgör hur många semesterdagar du har. Till och med det år du fyller 29 har du 28 dagar semester per år. Från och med det år du fyller 30 har du 31 dagar semester och från och med det år du fyller 40 har du 35 dagar semester.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Så tar du kontakt med oss

Du är välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 070-253 97 98. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Så ansöker du

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2023-06-14.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning.

Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisen

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen använder vi arbetspsykologiska tester.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Publicerad

 24 maj 2023

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor