Säpo

Svensk medborgare åtalad för terroristbrott i Bosnien-Hercegovina

En svensk medborgare har gripits och åtalats för terroristbrott i Bosnien- Hercegovina. Han misstänks ha planerat och förberett ett terrorattentat mot politiska och sociala strukturer i landet. Planeringen av attentatet misstänks ha skett från flera länder, däribland Sverige. En svensk utredning har genomförts och rättsligt samarbete med både Danmark och Bosnien-Hercegovina har förekommit.

Den 19 oktober 2005 greps en svensk medborgare i Sarajevo misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Han greps tillsammans med en turkisk medborgare som är bosatt i Danmark. Vid gripandet höll den svenske medborgaren på att kavla ut sprängdeg till platta ark som han svepte in i plastfolie. I ena byxfickan hade han ett videoband med instruktioner om hur man tillverkar en tidsinställd bomb. I den lägenhet där svensken greps påträffades även 30 kilo sprängmedel och en laddad pistol.
 

Svensk förundersökning

Efter gripandet inleddes en svensk förundersökning för att klara ut om de gripna hade planerat att utföra terroristbrott i eller från Sverige. Utredningen visade att den gripne svensken kom i kontakt med dem han åtalades tillsammans med i samband med en resa till släktingar i Sarajevo. Den visade också att han kort före sin andra resa till Sarajevo hade beställt militär utrustning och handböcker via internet. I svenskens dator påträffades en utrustningslista av militär karaktär och ett muslimskt testamente.

Tillsammans med svensk åklagare besökte Säkerhetspolisen Sarajevo för att förhöra den gripne svensken. I samband med detta delgav åklagaren honom misstanke om förberedelse till terroristbrott. Under tiden april till oktober 2005 misstänks svensken för att, tillsammans med andra, ha planerat och förberett att genomföra terroristattentat. Avsikten var att destabilisera eller förstöra grundläggande politiska och sociala strukturer i Bosnien-Hercegovina. Planeringen har skett i Sverige, Danmark och Bosnien-Hercegovina.
 
Den 13 april 2006 godkände domstolen i Bosnien-Hercegovina åtalet avseende terroristbrott mot den svenske medborgaren och hans kamrater. Av denna anledning beslutade åklagaren att lägga ner den svenska förundersökningen angående misstanke om förberedelse till terroristbrott den 20 april. Den 10 januari 2007 dömdes den svenske medborgaren till fängelse i 15 år och 4 månader av en domstol i Sarajevo.
 

Gränsöverskridande arbete

Genom en ömsesidig begäran om rättslig hjälp har utbyte av förundersökningsmaterial skett mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina. Svenska myndigheter har bland annat försett bosnisk åklagare med kopior av handlingar som beslagtagits hos den svenske medborgaren i Sverige samt material som påträffats i samband med analys av hans dator. Ömsesidig rättslig hjälp har också getts mellan Danmark och Sverige. Både den svenske medborgaren och den gripne turkiske medborgaren som är bosatt i Danmark har haft tät kontakt med ett antal personer i Danmark. Rättegång mot dessa personer i Danmark startade den 6 december 2006. Dom beräknas falla i februari 2007.