Säpo

Svensk man anslöt sig till al-Qaida i Irak och dödades

I början på oktober 2008 dödades en 43-årig svensk medborgare med marockanskt ursprung under en eldstrid med amerikanska styrkor i norra Irak. Säkerhetspolisen försökte vid ett flertal tillfällen att övertala mannen att inte resa till Irak för att delta i konflikten.

Eldstriden bröt ut i samband med att amerikanska styrkor försökte tillfångata honom. Mannen kom till Sverige i mitten av 1980-talet och blev svensk medborgare 1994. Han hade erfarenhet från afghanska träningsläger under 1990-talet — läger som var kopplade till al-Qaida. Sedan dess hade han ett omfattande internationellt kontaktnät in i islamistiska kretsar som förespråkar våld. Det fanns uppgifter om att 43- åringen under lång tid bedrev stödverksamhet från Sverige till terroraktiviteter i bland annat Afghanistan, Nordafrika och Irak.

43-åringen var känd vid Säkerhetspolisen för sina kopplingar till internationell terrorism och misstänktes leda ett våldsbejakande islamistiskt nätverk i Sverige. Under sin vistelse i Sverige förekom han i ett antal av våra förundersökningar rörande förberedelse av terrorbrott utomlands. Mannen var dessutom föremål för FN-sanktioner*.

Mannen åkte under 2006 till Irak där han anslöt sig till den av FN listade terroristorganisationen al-Qaida i Irak. Vi bedömer att han har haft en framträdande roll där. Ett meddelande från en hög ledare inom al-Qaida i Irak bekräftade indirekt uppgifterna om hans position eftersom han särskilt nämnde 43-åringens död.