Säpo

Dömd till fängelse för att ha hotat sälja försvarshemligheter

2008 dömdes en av Saab Microwave Systems (SMW) konsulter till fyra års fängelse för grov utpressning, försök till grov utpressning och grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen hade under pseudonymen "Defence Harry" erbjudit ett annat företag hemligstämplade dokument mot en större summa pengar.

SMW bad Säkerhetspolisen om hjälp eftersom de misstänkte företagsspioneri. Och eftersom SMW är en av Försvarsmaktens kunder fanns det risk för att ett annat land låg bakom.

När Säkerhetspolisen fick kunskap om fallet visste vi mycket lite. Vem var gärningsmannen? Hade personen tillgång till verkligt hemlig information? Och hade främmande makt något med det här att göra?

I samarbete med SMW kommunicerade Säkerhetspolisen med "Defence Harry". Mannen meddelade att han hade sålt informationen till fyra företag och erbjöd SMW att få veta vilka dessa företag var mot ytterligare en summa pengar. För att sätta press på dem hotade han med att offentliggöra de hemliga dokumenten i internationella tidskrifter.

Så småningom stod det klart att mannen verkligen förfogade över såväl företags- som försvarshemliga dokument. Då fanns en risk för att känslig information skulle röjas (tillhörande både SMW och Försvarsmakten) — även för främmande makt. SMW meddelade mannen att de tänkte betala den begärda lösensumman som skulle levereras till en adress i Göteborgsområdet.

Många samverkade för att gripa "Defence Harry"

När lösensumman skulle överlämnas dirigerade gärningsmannen runt den i en taxi som polisen bevakade. Efter en timme hejdade "Defence Harry" taxin, tog väskan med lösensumman, gömde den i ett skogsparti och lämnade platsen. När han senare skulle hämta pengarna greps han av Nationella insatsstyrkan.

Tillsammans med Rikskriminalpolisen, Nationella insatsstyrkan och Polisens helikopterverksamhet i Göteborg planerade Säkerhetspolisen för att kunna gripa mannen i samband med överlämnandet. "Defence Harry" identifierades som en tidigare konsult vid SMW. En välutbildad man, besviken på arbetsgivaren
och benägen att tjäna extra pengar. Han hade agerat på egen hand.

Mannen dömdes för grov utpressning, försök till grov utpressning och för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Han friades dock från misstanke om företagsspioneri eftersom tingsrätten ansåg att konsulten haft tillgång till företagshemligheterna i sitt jobb och därmed inte skaffat dem olovligen.