Säpo

Chef för säkerhetsavdelningen

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Säkerhetspolisen söker nu en strategisk och engagerad ledare som vill utveckla myndighetens säkerhetsavdelning. Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige.

Referensnummer: 2018-11355
Sista ansökningsdag: 2018-09-30
Placering: Stockholm

Säkerhetsavdelningen ansvarar för områdena säkerhetsskydd och personskydd. Säkerhetsavdelningens uppdrag är att öka myndighetens operativa förmåga genom att utveckla, tillhandahålla och kvalitetssäkra resurser och metoder för hotbedömning och sårbarhetsreducerande åtgärder.

Dina egenskaper

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som ser möjligheter i förändring och har ett strategiskt synsätt. Med fokus på utveckling och långsiktighet leder du din verksamhets arbete mot gemensamma mål.

Som ledare verkar du för att arbetsmiljön präglas av arbetsglädje, effektivitet och noggrannhet genom ett coachande och engagerande ledarskap. Du drivs av att utveckla team och att skapa en kultur som präglas av förtroende och tillit.

Du är resultatorienterad, har förmåga att formulera och kommunicera verksamhetens uppdrag samt lägger stort fokus på uppföljning. Du ser till helheten såväl som detaljerna och med din flexibilitet kan du växla mellan planerad och händelsestyrd verksamhet. Vi ser att du har hög integritet och med gott omdöme fattar du beslut i komplexa ärenden. Då du kommer att ha omfattande kontakter både internt och externt krävs det att du har god samarbetsförmåga och lätt för att skapa förtroende och upprätthålla relationer.

Ditt uppdrag

Som chef för säkerhetsavdelningen är du en del i myndighetens ledningsgrupp där du bidrar aktivt till att utveckla och styra Säkerhetspolisens verksamhet. I detta ingår att ta ansvar för helhetsperspektivet i alla olika frågor som ledningsgruppen hanterar.

Din huvudsakliga uppgift är att, utifrån myndighetens övergripande inriktning, utveckla tydliga uppdrag för säkerhetsavdelningen och leda verksamheten mot uppsatta mål. Tillsammans med enhetscheferna i din ledningsgrupp arbetar ni fram de strategier och arbetsmetoder som krävs för att optimera avdelningens förmåga. I avdelningschefens arbetsuppgifter ingår personal-, budget- och verksamhetsansvar och du arbetar för att skapa ett trivsamt arbetsklimat genom ett aktivt och närvarande ledarskap.

Samverkan med chefer inom övriga verksamhetsområden internt utgör en viktig del av tjänsten. I rollen ingår även att utveckla Säkerhetspolisens samarbeten med andra myndigheter och internationell samverkan. Resor inrikes och utrikes är därför ett naturligt inslag i tjänsten. Som företrädare för Säkerhetspolisen ska du vara beredd att representera myndigheten externt, bland annat i media.

Din kompetens

Du har relevant akademisk examen, polisexamen eller förvärvat motsvarande kunskap på ett sätt som bedöms som likvärdig. Rätt person för tjänsten har flerårig chefserfarenhet med personal- och budgetansvar och god vana att genom andra chefer leda verksamheten mot ett gott resultat. Du förstår och har erfarenhet av vad det innebär att arbeta inom underrättelseverksamhet och/eller verksamhetsområdet säkerhetsskydd. Meriterande är om du även har erfarenhet av säkerhets- och sårbarhetsfrågor.

Vidare ser vi att du har arbetat med verksamhetsutveckling och förändringsarbete, och har därmed vana att anpassa arbetssätt och metoder utifrån förändringar i omgivningens krav och behov. Du har god erfarenhet av att etablera och utveckla effektiva samarbeten, både på nationell och internationell nivå. Det innebär att du kommunicerar obehindrat på svenska och engelska, både i tal och skrift.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 200 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Tillträde enligt överenskommelse.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa Klas Friberg, tfn 010-568 70 00. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 562.4 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2018–11355. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2018-09-30.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 168.3 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.