Säpo

Spanare

Vi söker spanare till spaningsenheten med placering i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Ref nr: 2018-1290
Sista ansökningsdag: 5 mars 2018

Rollen som spanare på Säkerhetspolisens spaningsenhet innebär ett varierat, ansvarsfyllt och intressant polisarbete. En annorlunda vardag med tempoväxlingar i skiftande miljöer och med resor inom Sverige. Arbetet kan även innebära viss tjänstgöring vid Säkerhetspolisens ledningscentral som enheten ansvarar för.

Din kompetens och dina egenskaper

Vi söker dig med god iakttagelseförmåga med eller utan spaningserfarenhet. Vi ser gärna att du har ett intresse för människor och beteenden samt objektivt kan beskriva vad du ser. Du ska trivas med att arbeta i grupp, ha god samarbetsförmåga, och att du kan arbeta i en lärande organisation där du har lätt för att ta till dig nya metoder och instruktioner.

Vi ser att du är bra på att hantera stress och på att anpassa dig till nya omständigheter och olika miljöer. Du bör ha uthållighet och tålamod samt att vara trygg i din bilkörning och ha ett bra lokalsinne. Vi ser även att du har ett gott omdöme, är ansvarsfull och kreativ.

Vi eftersträvar en stor bredd inom våra arbetsgrupper och arbetar särskilt med att rekrytera personer med olika kompetens och bakgrund för att kunna verka i olika typer av miljöer och situationer.

Krav
För tjänsten krävs att du har:

 • Polisexamen, arbetat som polis i minst två år efter examen (vid sista ansökningsdag)
 • Innehar anställning på svensk polismyndighet
 • Godkänd utryckningsförarutbildning/ polistaktisk bilkörning

Meriterande
Det är meriterande om du har:

 • Språkkunskaper utöver engelska
 • Erfarenhet av andra kulturer, t.ex. genom uppväxt, arbete eller studier
 • Relevanta specialkunskaper exempelvis foto, beteendevetenskap, fordonsutbildning eller annan relevant yrkeslivserfarenhet
 • Arbetat en längre tid som polis
 • God lokalkännedom och är en trygg bilförare

Egenskaper
Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och särskilt att du:

 • Trivs med arbete i grupp men har även förmåga att arbeta självständigt
 • Har god samarbetsförmåga
 • Har lätt att ta till dig nya arbetsmetoder och instruktioner
 • Är flexibel även i stressiga situationer
 • Är uthållig och har tålamod
 • Är ansvarsfull och kreativ

Säkerhetspolisen som arbetsplats      

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt genom att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 200 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet. Läs mer om Säkerhetspolisen på vår webb och i vår årsbok.

Om enheten

Spaningsenheten ansvarar för fysisk och teknisk spaning inom Säkerhetspolisens kärnverksamhet. Enheten ansvarar även för Säkerhetspolisens ledningscentral.

Anställningsvillkor

Grundutbildningen omfattar nio veckor och ingår i en sex månader lång provanställning. Därefter kan du erbjudas en längre tidsbegränsad anställning, vanligtvis fem år med möjlighet till ytterligare förlängning. Vi tillämpar individuell lönesättning. Arbetet utförs alla dagar i veckan enligt Säkerhetspolisens arbetstidsavtal, listtjänstgöring.

Svenskt medborgarskap är ett villkor, eftersom anställning vid Säkerhetspolisen är säker­hets­klassad. Ett krav är godkänt resultat efter säkerhetsprövning och registerkontroll som kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhets­skyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning kan du komma att krigsplaceras. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Preliminär anställningsstart är vecka 40, 2018.

Information                                  

Vill du veta mer om anställningen är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 7971. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Vi värdesätter de kvaliteter som mångfald kan tillföra verksamheten och vi eftersträvar också en jämn könsfördelning.

I den här rekryteringen har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler.

Ansökan
Din ansökan ska innehålla följande och skickas med vanlig post. (Ansökningar som inkommer via e-post kommer inte att behandlas i rekryteringsprocessen):

 • Blankett med kontaktuppgifter med ref.nr 2018-1290, anställningsorten du söker, personnummer, hemadress (har du skyddade uppgifter var noga med att skriva vart du vill ha din post) samt telefonnummer. Blanketten finner du här.PDF (pdf, 564.5 kB)
 • CV, personligt brev och ett välliknande foto.
 • Intyg på utförd och genomgången utryckningsförarutbildning/ polistaktisk bilkörning.
 • Nuvarande arbetsplats samt namn på två poliser i arbetsledande position som referenter och telefonnummer där vi kan nå dem.

Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Av säkerhetsskäl kan du inte maila din ansökan. Ansökningar som inkommer via e-post kommer inte att behandlas i rekryteringsprocessen.

Ansökan ska ha kommit in senast den 5 mars 2018.