Säpo

Specialist inom säkerhetsskydd

Vi söker specialister inom säkerhetsskydd till säkerhetsskyddsenheten med placering i Stockholm.
Ref nr: 2017- 25793

Sista ansökningsdag: 15 februari 2018

Har du goda kunskaper om säkerhetsskydd och vill jobba med att öka skyddet för det mest samhällets viktigaste skyddsvärden? Vi söker nu efter dig som har god kännedom om säkerhetsskyddslagstiftningen och gedigen erfarenhet av arbete med ett eller flera specialistområden.

Vad gör en Specialist inom säkerhetsskydd på Säkerhetspolisen?

Dina arbetsuppgifter kommer främst innebära att du:

 • arbetar med att identifiera, bedöma och reducera sårbarheter hos myndigheter och andra som ansvarar för säkerhetskänsligverksamhet
 • arbetar med framställandet och delgivningen av externa vägledningar och annat informationsmaterial på säkerhetsskyddsområdet och specifikt inom specialistområdet
 • löpande ansvarar för planering och genomförande av såväl interna som externa utbildningar och föreläsningar inom specialistområdet
 • tar en aktiv roll för att driva och utveckla såväl rådgivningsverksamheten som tillsynsarbetet inom ditt område

Din kompetens och dina egenskaper

Krav
För tjänsten krävs att du har:

 • polisexamen, akademisk utbildning eller annan erfarenhet som arbetsgivaren bedömer motsvarande
 • mycket god kännedom om säkerhetsskyddslagstiftningen och gedigen erfarenhet av arbete med ett eller flera specialistområden (fysiskt skydd, informationssäkerhet, säkerhetsprövning, säkerhetsanalys och säkerhetsskyddad upphandling)

Meriterande
Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet från befattningar som säkerhetsskyddschef, säkerhetsskyddsspecialist eller motsvarande
 • tidigare erfarenhet av tillsynsarbete och säkerhetsskyddad upphandling (SUA)

Egenskaper
Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och särskilt att du:

 • är du analytisk, engagerad, noggrann och ansvarstagande
 • har ett mycket högt säkerhets- och sekretessmedvetande
 • har ett gott omdöme och stor integritet
 • är målinriktad, strukturerad och initiativrik
 • tycker om att arbeta i varierande sammansättningar, dvs både i grupp och individuellt
 • har god samarbets- och anpassningsförmåga
 • har en pedagogisk förmåga och är prestigelös
 • känner dig bekväm med att tala inför grupp
 • har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift samt lätt för att kommunicera

Säkerhetspolisen som arbetsplats

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 200 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet. Läs mer om Säkerhetspolisen på vår webb och i vår årsbok.

Om enheten
Säkerhetsskyddsenheten har bl.a. huvudansvar för Säkerhetspolisens uppdrag att bedöma och reducera sårbarheter i skyddsvärda verksamheter som är centrala för Sveriges säkerhet.

Vidare ansvarar enheten för myndighetens arbete avseende tillsyn och rådgivning i säkerhetsskyddsfrågor till myndigheter och andra som har ett ansvar för samhällsviktig verksamhet.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning. Provanställning tillämpas under sex månader. Vi tillämpar individuell lönesättning. Svenskt medborgarskap är ett villkor, eftersom anställning vid Säkerhetspolisen är placerad i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänt resultat efter säkerhetsprövning med registerkontroll som kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning kan du komma att krigsplaceras. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Arbetstid

Arbete utanför kontorstid förekommer och du behöver vara beredd på att resa inom och utom landet.

Friskvård och hälsa

Säkerhetspolisen erbjuder goda möjligheter till friskvård i våra egna träningslokaler där både individuell träning och gruppträning erbjuds. Vi eftersträvar att våra medarbetare har bra balans mellan arbete och privatliv.

Information                                  

Vill du veta mer om anställningen är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 72 75. I samband med jul och nyår kan det vara svårt att nå rekryterande chef under vissa tider. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Vi värdesätter de kvaliteter som mångfald kan tillföra verksamheten och vi eftersträvar också en jämn könsfördelning.

I den här rekryteringen har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Försättsbladet finner du härPDF (pdf, 562.4 kB) (OBS! Måste sparas om lokalt på din dator innan den bifogas). Samtliga handlingar ska vara i MS Word eller PDF-format.

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med ref nr 2017- 25793. Om du skickar e-post, ange även ref nr i ämnesraden.

Via e-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

eller via post:

Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss och inte via någon länk.

Ansökan ska ha kommit in senast den 15 februari 2018.