Säpo

Analytiker med inriktning mot säkerhetsskydd

Vi söker analytiker till enheten för taktisk säkerhetsanalys med placering i Stockholm.
Ref nr: 2017-26325
Sista ansökningsdag: 24 januari 2018

Vi söker dig som är intresserad av att utforska och bena ut olika typer av problem och som har intresse av att förbättra olika typer av metoder. Har du engagemang för säkerhetsskyddsarbete och vill arbeta i en kompetensrik organisation? Välkommen med din ansökan!

Vad gör en analytiker med inriktning mot säkerhetsskydd?

Dina arbetsuppgifter kommer främst innebära att du:

 • analysera hot, skyddsvärden och sårbarheter
 • samverka internt och externt i olika analysuppdrag
 • utveckla metoder för säkerhetsskyddsanalys
 • bidra till myndighetens kunskap och förmågehöjning i ett nationellt säkerhetsskyddsperspektiv

Din kompetens och dina egenskaper

Krav
För tjänsten krävs att du har:

 • akademisk utbildning- och eller polisexamen
 • god analytisk förmåga
 • flerårig erfarenhet av arbete med säkerhets-, risk- eller sårbarhetsanalyser
 • relevant kunskap om säkerhetsskyddslagstiftningen och dess delområden såsom informationssäkerhet, fysiskt skydd, säkerhetsprövning och säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal
 • goda metodkunskaper för att bedöma skyddsvärden, hot och sårbarheter
 • god förmåga att arbeta med strategiska och operativa uppgifter parallellt

Meriterande
Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet av säkerhetsskyddsarbete på myndighet, företag eller annan organisation
 • erfarenhet eller utbildning inom it-säkerhetsområdet
 • erfarenhet av underrättelseanalys
 • erfarenhet att driva utvecklingsprojekt

Egenskaper
Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och särskilt att du har:

 • god förmåga att delge information på ett tydligt och förtroendeingivande sätt
 • högt säkerhetsmedvetande samt hög integritet
 • god förmåga att arbeta självständigt och samverka både internt och externt

Säkerhetspolisen som arbetsplats

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 200 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet. Läs mer om Säkerhetspolisen på vår webb och i vår årsbok.

Om enheten
Enheten för taktisk säkerhetsanalys ansvarar för att genomföra taktisk bedömnings- och analysverksamhet för att stödja den operativa ledningsgruppen, säkerhetsunderrättelseavdelningen och den egna avdelningen.

Säkerhetsavdelningen har till uppdrag att utföra de uppgifter som åligger myndigheten enligt säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen. Avdelningen bedriver även personskydd för den centrala statsledningen. En viktig förutsättning för detta arbete är att Säkerhetspolisen har en god bild av Sveriges viktigaste skyddsvärden och kan ta fram beslutsunderlag för att vidta åtgärder. Inom avdelningen finns även ansvaret för myndighetens interna säkerhets- och riskhantering.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning. Provanställning tillämpas under sex månader. Vi tillämpar individuell lönesättning. Svenskt medborgarskap är ett villkor, eftersom anställning vid Säkerhetspolisen är placerad i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänt resultat efter säkerhetsprövning med registerkontroll som kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning kan du komma att krigsplaceras. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Preliminär anställningsstart är vecka 40, 2018.

Grundutbildning

Vid anställningens början deltar du i en utbildning som ger dig rätt start för att arbeta som analytiker inom något av våra verksamhetsområden. Du får en god förståelse för Säkerhetspolisens uppdrag och för underrättelseverksamhet. Under grundutbildningen får du kontaktytor och gemenskap som ger dig en bra plattform i ditt fortsatta arbete.

Vidareutbildning/kompetensutveckling sker genom såväl interna som externa utbildningar.

Friskvård och hälsa

Säkerhetspolisen erbjuder goda möjligheter till friskvård i våra egna träningslokaler där både individuell träning och gruppträning erbjuds. Vi eftersträvar att våra medarbetare har bra balans mellan arbete och privatliv.

Information                                  

Vill du veta mer om anställningen är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 71 18. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Vi värdesätter de kvaliteter som mångfald kan tillföra verksamheten och vi eftersträvar också en jämn könsfördelning.

I den här rekryteringen har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler.

Ansökan


Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Försättsbladet finner du härPDF (pdf, 562.4 kB) (OBS! Måste sparas om lokalt på din dator innan den bifogas). Samtliga handlingar ska vara i MS Word eller PDF-format.

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med ref nr 2017-26325. Om du skickar e-post, ange även ref nr i ämnesraden.

Via e-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

eller via post:

Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss och inte via någon länk.

Ansökan ska ha kommit in senast den 24 januari 2018.